Vremeplov: 07. 03. 1760. Umrla je Jelena Rozalija Somogy

07. 03. 1760. UMRLA JE JELENA ROZALIJA SOMOGY

U vrijeme kada na naš život najviše utječu razne društvene mreže i kada je najbitnije koju je haljinu influencerica obukla ili instagramuša skinula, Gradski muzej Križevci odlučio se povinuti društvenim trendovima, te će od sada, povremeno, objavljivati zgode i zanimljivosti iz života celebrityja, ali iz nekih prošlih vremena.

Prvu ćemo objavu posvetiti Jeleni Rozaliji Somogy, koja bi u današnje vrijeme vjerojatno bila smatrana sponzorušum, pa joj je upravo zbog toga znameniti kroničar Baltazar Adam Krčelić, inače poznati tračer, posvetio dio svoje vrijedne knjige Annuae.

Točne podatke o rođenju Jelene Rozalije nemamo, no vjerojatno je rođena oko 1700. ili koju godinu ranije. Iako plemićkog porijekla, djetinjstvo je provela relativno siromašno, kao dijete potkalničkih sitnih plemića. Krčelić navodi da je bila povisoka stasa i birane ljepote. Prvi je brak sklopila s stanovitim plemićem Lepossijem, s kojim je imala najmanje tri kćeri: Anu, Juditu i Tereziju. Kako niti Lepossi nije bio imućan Jelena Rozalija Somogy postaje ljubavnicom bogatog baruna Gabrijela Gothala. On je, osim svoje postarije službene supruge, imao još jednu ljubavnicu, Reginu Rauch, koju je imao namjeru oženiti kada postane udovac. No, na kraju je, iz nepoznatih razgloga umjesto Regine oženio Jelenu Rozaliju. Brak je trajao svega godinu dana pošto je barun Gothal umro 1740., no udovicu Jelenu Rozaliju učinio je bogatom! Naslijedila je čitav njegov imetak što je bilo 200.000 forinti u novcu te dobra Gotalovec, Jalžabet, Granje, Martijanec, Hrastovljan, Novakovec… itd.

S naslijeđenim imetkom mogla je postati neizmjerno bogata, no ona se ipak odlučuje za ponovnu udaju, ovaga puta za podbana Baltazara Bedekovića, koji s njenim mirazom kupuje nove posjede. I ovaj je brak trajao relativno kratko, jer podban Bedeković umire početkom 1743. Neko je vrijeme Jelena Rozalija živjela kao udovica, i moguće da je baš u to vrijeme nastao i njezin portret koji se čuva u Gradskom muzeju u Varaždinu, da bi se 1755., kao postarija gospođa, udala i po četvrti put. Ovoga puta izbor je pao na, pretpostavljam mlađeg, vojničkog kapetana Ivana Habijanca. Prvi se puta udala vjerojatno iz ljubavi, drugi puta zbog novca, treći puta zbog slave, a Krčelić smatra da je glavni razlog četvrte udaje bila potreba Jelene Rozalije da zadovolji svoje putene želje. No novi su se uspružnici uskoro posavađali, a već 1758. Jelena Rozalija Somogy teško bolesna pada u postelju, te 8. listopada iste godine sastavlja svoju poznatu oporuku, kojom 3000 forinti ostavlja kao pomoć svojim kmetovima u Granju, Gotalovcu i Jalžabetu.

 

PREDMET:

Knjiga Annuae ili Historija Baltazara Adama Krčelića (Knjižnica Gradskog muzeja Križevci)

 

PRIPREMIO:

Ozren Blagec, viši kustos Gradskog muzeja Križevci