Najavljujemo: Kata Mijatović “Stellarium, kometi iz REM faze” site-specific instalacija 

Umjetnički paviljon u Zagrebu poziva Vas na

OTVORENJE IZLOŽBE

KATA MIJATOVIĆ
Stellarium, kometi iz REM faze
site-specific instalacija 

petak, 10. 5. 2024., 19 sati

Kozmološki centar / Zvjezdarnica
Trg Svetog Florijana 16, Križevci
10. svibanj – 23. lipanj 2024.

Organizator: Umjetnički paviljon u Zagrebu
Partner: Udruga P.O.I.N.T

Stellarium, kometi iz REM faze novi je izložbeni projekt Kate Mijatović osmišljen i produciran za prostor Kozmološkog centra u Križevcima.
Nesvjesno, odnosno san kao manifestacija toga potisnutog registra ljudske svijesti, stalna je umjetničina preokupacija. I ovom prilikom intervenciju bazira na snovima izabranim iz svojeg online projekta Arhiv snova (www.arhivsnova.hr) usmjerujući se na preispitivanje složenih odnosa svjesnog i nesvjesnog, istraživanje interakcija vidljivog vanjskog svijeta i nevidljivih unutarnjih psihičkih prostora. Pritom je glavni pokretač značenja sama lokacija, odnosno sadržaj zdanja oko kojeg i u kojem se sve zbiva. Kata Mijatović uvlači u svoju priču zvjezdarnicu, asimilirajući ne toliko funkciju koliko simboliku tog objekta: mjesto na kojemu promatraču pomoću optičke aparature udaljeni izvanzemaljski elementi i sustavi bivaju vizualno bližima, postaje metafora neodređene kozmičke veze između individualne svijesti i univerzuma.
Da se fenomen sna i realnost svemira ovdje nastoje povezati temeljem neke hipotetske analogije sugerira i naziv izložbe – Stellarium, kometi iz REM faze. Snovi, koji nastaju u toj fazi sna, misteriozni su poput kometa jer padaju „ni od kuda“; ali i kognitivni materijal od kojeg su sačinjeni zapravo su krhotine pamćenja, ostaci iskustva utisnutih u svijest, periferni podaci pohranjeni negdje usput i nehotice, koje psihički aparat prerađuje i oblikuje u san, vođen vazda prisutnom dinamikom zadovoljenja želje i njezine cenzure.

Umjetnica će na otvorenju izvesti performans Iščezla riječ

Organizacija i produkcija: Umjetnički paviljon u Zagrebu
Partner: Udruga P.O.I.N.T

Izložba se održava u sklopu: Culture Shock Festival – Križevci

Dodatne informacije:
info@umjetnicki-paviljon.hr
jpoklecki@umjetnicki-paviljon.hr
tel: 01 / 48 41 070

Program Umjetničkog paviljona Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu i civilno društvo i Turistička zajednica grada Zagreba.

Call to action