ZAJEDNIČKI FOTOGRAFSKI NARATIVI

Projekt “Zajednički fotografski narativi” okuplja niz udruga i institucija sa svrhom održavanja višegodišnjih aktivnosti posvećenih fotografiji u 20. stoljeću, mediju najizravnije povezanim s razvojem modernog društva. U projektu, osim Ureda za fotografiju koji stoji iza projekta s autoricom dr. sc. Sandrom Križić Roban, Galerije Striegl i Gradskog muzeja Križevci, sudjeluju i Institut Tomislav Gotovac (Zagreb), Kombinat – Riječki kreativni kolektiv (Rijeka), Atelieri Koprivnica (Koprivnica), Muzej likovnih umjetnosti (Osijek) te samostalni istraživač Ante Orlović (Zadar). Udruživanjem se omogućilo istraživanje, edukacija, izlaganje i pisanje o povijesti hrvatske fotografije kroz povijest tiskanih medija u kojima su objavljivani vizualni i tekstualni prilozi o kulturi, industriji, turizmu i ostalim društvenim aspektima. Cilj projekta je podići razinu znanja o društvu i načinima kako je pomoću fotografije interpretirana svakodnevica, utvrditi do koje mjere je bila uključena u propagandu i kojim su se vizualnim alatima služili fotografi u sredini koja je tradicionalno “patila” od sindroma lijepih umjetnosti. Rad platforme financiran je sredstvima Zaklade Kultura nova.

Gradski muzej Križevci sudjeluje istraživačkim radom koji obuhvaća građu iz fundusa Muzeja kao polazišnu točku istraživanja. U atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci održano je prvo javno predstavljanje projekta pop up izložbom “Fotografija u tiskanim medijima” gdje je nas devet istraživača bilo fokusirano na tiskovine dvadesetog stoljeća (do 80tih) putem kojih smo prikazali njihove opće odlike; od specijaliziranih fotografskih časopisa, tvorničkih novina do listova namijenjenih djeci, sportašima, ili fotografskim entuzijastima. Neki od njih izlazili su tek kraće vrijeme, drugi su opstali kroz dulje razdoblje, unatoč brojnim društvenim promjenama koje su utjecale na njihovo objavljivanje. U svima njima najveću pozornost usmjerili smo upravo na vizualni sadržaj. Osobito je to bilo važno u tvorničkim novinama i tiskovinama koje su dopirale do većeg broja ljudi, a čiji interes zapravo nije bio usmjeren isključivo na fotografiju.

 

Nakon prvog predstavljanja projekta u Križevcima, u Atelierima Koprivnica, gdje nam je domaćin bila kustosica i istraživačica u projektu Tanja Špoljar, održali smo okrugli stol pod nazivom “Fotka u Atelierima”, te prestavili dotadašnja istraživanja obuhvaćena na izložbi u Gradskom muzeju Križevci. Kroz projekt su realizirana predavanja namijenjena i nama istraživačima u projektu kako bismo se dodatno educirali o fotografiji, fotografskim arhivima, načinima dokumentiranja i čuvanja fotografije i fotografske baštine. U Institutu Tomislav Gotovac Darko Šimičić održao nam je predavanje o knjigama umjetnika i fotoknjigama. U Hrvatskom državnom arhivu ugostio nas je dr. sc. Hrvoje Gržina te nam održao predavanje “Zbirka fotografija Središnjeg fotolaboratorija HDA – obuhvat zbirke, način skupljanja građe, obrada i katalogizacija, digitalizacija i dostupnost”. Predavanje “Digitalizacija i dugoročno očuvanje fotografija” održalo se za vrijeme prvog zatvaranja u ožujku, a putem zooma predavanje je održao profesor dr. sc. Hrvoje Stančić.

Poveznice:

facebook.com

suvremena hrvatska fotografija

Iz medija:

prigorski.hr

radiokrizevci.hr

NACIONAL

epodravina.hr

glas-slavonije.hr

 

Autorica projekta:

Sandra Križić Roban, Ured za fotografiju, Zagreb

Suradnici na projektu:

Tea Hatadi, Gradski muzej Križevci, Križevci

Ante Orlović, samostalni istraživač, Zadar

Valentina Radoš, Muzej likovnih umjetnosti, Osijek

Darko Šimičić, Institut Tomislav Gotovac, Zagreb

Tanja Špoljar, Atelieri Koprivnica, Koprivnica

Lucija Švob, Kreativni kolektiv Kombinat, Rijeka

Alma Trauber, Gradska galerija Striegl, Sisak

 

Projekt financira Zaklada Kultura Nova.