Etnografska zbirka

Etnografska zbirka jedna je od najbrojnijih zbirki Gradskog muzeja. Osnovana je odmah na početku rada Muzeja, 1952. g., tada kao dio novoosnovane Zavičajne zbirke, koja je tijekom sljedećih deset godina prerasla u Muzej, a Etnografska zbirka postaje samostalna.
Najzastupljeniji su predmeti tekstilnoga rukotvorstva iz okolice Križevaca i potkalničkoga kraja, kao i pomagala pri preradi lana i konoplje. Zbirka sadržava i znatan broj lončarskih proizvoda, uporabnih predmeta i posuda od drva i slame. Najzastupljeniji su tekstilni predmeti (ručnici, vilanivilajni – pretkivanjem ukrašeni prekrivači za krevet, posteljina) te dijelovi odjeće. Tradicijska odjeća tih krajeva je bijela, bez ukrasa i relativno skromna. Jedini bogato ukrašeni dio je oglavlje žena. Žene su na glavi nosile poculicu (paculjicu), četvrtasto pokrivalo bogato ukrašeno vezom ili natkivanjem. Lončarstvo i lončarski proizvodi koji su se koristili u domaćinstvu nabavljali su se na sajmovima od križevačkih lončara te od zagorskih putujućih lončara. Etnografska zbirka ima nekoliko desetaka komada lončarskih proizvoda, od kojih je manji dio izložen. Osim lončarskih predmeta, u kućanstvu su se upotrebljavale i drvene posude te posude od kore drveta i pletenog šiblja, koje su također zastupljene u zbirci.
Godišnji običaji predstavljeni su božićnim stolom sa svijećom u žitku – mješavini zrnja, slamom ispod stola, božićnim kruhom, žitom i svim što se treba naći na stolu na badnju večer, a običaji vezani za Uskrs dočarani su karakterisničnim pisanicama i modelom uskrsnoga krijesa vuzmice, vuzmenke. Vuzmica se u potkalničkom kraju održala sve do danas, te se u rano uskrsno jutro redovito pali, a ljudi se oko nje okupljaju slaveći početak uskrsnih radosti.

Voditelj: Ozren Blagec, viši kustos