Izložba “Kalnik Igrišče – blaga ispod površine”

Povodom obilježavanja Dana Općine Kalnik u petak, 09. srpnja 2021. u 18:00 sati, otvara se u zvoniku crkve sv. Brcka na Kalniku arheološka izložba „Kalnik Igrišče – blaga ispod površine“.

Izložbom realiziranom u suradnji Gradskog muzeja Križevci i Instituta za arheologiju predstavljeno je arheološko nalazište, smješteno na južnim padinama Kalničkog gorja, koje se već niz godina sustavno istražuje.

Na jednom dijelu lokaliteta otkriveni su ostaci ljevaonice brončanih predmeta starijeg jednoslojnog kasnobrončanodobnog naselja iz razdoblja od 14. do 11. st. pr. Kr., a na drugom mlađe višeslojno nalazište s tragovima obitavanja tijekom kasnobrončanodobnog perioda od 1050. do 800. god. pr. Kr., mlađeg željeznog (latenskog) doba  (2. i 1. st. pr. Kr.), te rimskog razdoblja (3. i 4. st.). Kasnom brončanom dobu pripadaju ostaci opožarenog objekta prekrivenog karboniziranim biljnim ostacima dok se s latenskim periodom povezuju ukopani objekti, ognjište i suhozidna kamena struktura koja je učvršćivala terasu. Iz rimskog razdoblja potječu ostaci ukopanih objekata, a od nalaza iz tog vremena ističu se novac, brončani visak te alatka za pletenje i krpanje ribarske mreže.

Autorice izložbe su Lana Okroša Rožić (Gradski muzej Križevci), Snježana Vrdoljak i Andreja Kudelić (obje s Instituta za arheologiju)

Izložba se u zvoniku crkve sv. Brcka na Kalniku može razgledati do 10. rujna 2021.