Izložba: “100” u organizaciji udruge “Svijet tišine”

U organizaciji udruge „Svijet Tišine“ otvorena izložba „100“ povodom sto godina organiziranog postojanja Hrvatski savez gluhih i nagluhih na kojoj su predstavljena djela križevačke slikarice Jelke Struppi Wolkensperg iz fundusa Gradskog muzeja Križevci

 

21. 7. – 6. 8. 2021.

Izložba u organizaciji udruge „Svijet Tišine“ pod nazivom „100 – Izložba povodom sto godina organiziranog postojanja HSGN-a“ (Hrvatski savez gluhih i nagluhih).

Trg žrtava fašizma 1, Zagreb

Izložba se može pogledati do 06. kolovoza, radnim danima: ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 10 do 15 sati te četvrtkom od 11 do 18 sati. Ulaz je slobodan.

Udruga za kulturu, umjetnost i turizam gluhih i nagluhih u Hrvatskoj „Svijet tišine“ osnovana je 2006. godine. Kod Vande Šagovac, koja je ujedno i predsjednica Udruge, pojavila se ideja o formiranju nevladine organizacije s ciljem promicanja kulture gluhih u Hrvatskoj. Tako posljednjih 15 godina „Svijet tišine“ ne samo da okuplja i podržava gluhe umjetnike, već pokušava skrenuti pozornost javnosti na potrebu integriranja gluhih ljudi u sve segmente društva i pridonijeti naporima u poboljšanju života gluhih ljudi.
Velika potreba za umjetničkim izrazom osoba koje nisu u stanju čuti zvukove prirode ili gradske buke, isprepletena je bojom i iskrom umjetničkog zanosa te tako nadilazi tišinu. Izraziti se u nekoj od vizualnih umjetnosti i vidjeti svijet bez sluha, komunicirati samo okom (i naravno srcem) za gluhog umjetnika način je izražavanja u društvenoj zajednici.
Svojim radom, trudom i voljom postigli su brojne uspjehe u promociji hrvatske gluhe baštine, znakovnog jezika, kulture i stila života. Povezali smo se s mnogim sjajnim organizacijama gluhih u Europi i uvijek sudjelujemo u njihovim događajima. Do sada smo redoviti sudionici događaja gluhih u Rusiji, Poljskoj, Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji. Nadamo da ste u mogućnosti doći razgledati ovu hvale vrijednu izložbu, te se radujemo Vašem dolasku.

 

 

Jelka Struppi Wolkensperg rodila se 13. lipnja 1872. godine u Križevcima. Dr. Viktor plemeniti Struppi zemaljski vrhovni liječnik i Emma rođena Nemčić – Gostovinski (nećakinja ilirskog pjesnika Antuna Nemčića Gostovinskog) roditelji su gluhonijeme slikarice Jelke. Kao i Slava Raškaj, Jelka je prvo likovno obrazovanje stekla u Zavodu za gluhonijeme, ali ne u Beču (kao Slava) nego u Grazu, gdje je zapažena njezina natprosječna nadarenost, pa joj je Iso Kršnjavi ishodio stipendiju za studij slikarstva. Prema signiranim i datiranim crtežima vidi se da je najprije studirala na Akademiji u Beču 1889. – 1893, a od 1894. do 1896. na Akademiji u Munchenu. U bečkom klubu za gluhonijeme upoznala je baruna Arthura Wolkensperga, također gluhonijemog s kojim se vjenčala u Karlskirche u Beču 19.10.1212. Otputovali su na svadbeno putovanje u Italiju, ali na Jelkinu nesreću- suprug joj se razbolio i 2.01.1913. umro. Dakle, u braku je bila nepuna tri mjeseca.Za vrijeme prvog svjetskog rata s majkom je u Beču teško preživljavala. Kako je klijenata za portretiranje bilo malo, davala je oglase da izrađuje i fotografije, s time da vojnici, a osobito invalidi, imaju popust.Slikala je na akademski način portrete i mrtve prirode (cvijeće). sudjelovala je na izložbi Društva hrvatskih umjetnika 1898. i ina izložbama Lade u Sofiji 1906. i Zagrebu 1908. Samostalno je izlagala u Zagrebu 1918., 1922. i 1937. godine.Jelka Struppi Wolkensperg umrla je 1946. godine u Zagrebu.

 

Istaknuta slika: Dječak s kravatom, kraj 19. st., GMK-3237