SUFFest 2021: Izložba Irene Jukić Pranjić “Dnevnik snivanja i filozofiranja”

6. SUFFest predstavlja izložbu

IRENA JUKIĆ PRANJIĆ

„Dnevnik snivanja i filozofiranja“

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/1

28. rujna – 2. listopada 2021.

Udruga K.V.A.R.K. u suradnji s Gradskim muzejom Križevci u utorak, 28. rujna 2021. g. u 18 sati izložbenim će projektom predstaviti umjetnicu Irenu Jukić Pranjić u Gradskoj galeriji Križevci. 


Irena Jukić Pranjić rođena je 1973. g. u Bjelovaru. Jedna je od istaknutijih hrvatskih autorica u mediju stripa i animiranog filma. Stripom se bavi od 1997. godine. Autorica je strip-albuma „Dnevnik snivanja i filozofiranja“ (2021.), „Emisija emocija“ (2015.) i četiri zbirke kratkih stripova zajedničkog naziva „Protuotrov“. Djelovala je unutar dvije strip-grupe: Divlje oko i Emisija Emocija. Uredila je antologiju „Ženski strip na Balkanu“ (2010.). Urednica je i redateljica dokumentarnog televizijskog serijala „Strip u Hrvatskoj“ (HRT3 2014/17 – 50 epizoda). U Križevcima će predstaviti dijelom crteže iz njenog zadnjeg albuma „Dnevnik snivanja i filozofiranja“.

O radu Irene Jukić Pranjić Frano Dulibić u tekstu predgovora izložbe navodi: 

„Dnevnik snivanja i filozofiranja Irene Jukić Pranjić neobična je slikovnica neočekivane koncepcije i začudna sadržaja, jedna od rijetkih za koju se doista može reći da može biti namijenjena publici svih dobnih skupina. To nije slikovnica koja prikazuje šareni i veseli svijet u kojem je sve idealizirano. Isto tako, ovo nije slikovnica koja prikazuje samo strašan svijet koji nas okružuje. Zapravo, Dnevnik snivanja i filozofiranja je jedan iskren i iz vlastite intime ocrtan pogled na život kakav jest, u svoj svojoj složenosti i ljepoti. Ako želite da se vaše dijete, koje ima svoje brige, svoje probleme, ponekad i noćne more i ružne snove, suoči sa stvarnošću i nauči nositi s vlastitom psihom, onda tom djetetu, kao i vama, treba ova knjiga.“

Izložba je dio programa ovogodišnjeg festivala Suvremenih umjetničkih formi (SUFFest) koji je ove godine posvećen stripu.

Organizator: Udruga K.V.A.R.K.
Suradnja: Gradski muzej Križevci

Uz potporu:

Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske

Koprivničko-križevačke županije 

Grada Križevaca

Zaklade za razvoj civilnog društva

Zaklade Kultura nova

Pou Križevci

Molimo da se pridržavate svih epidemioloških mjera. U svim zatvorenim i otvorenim prostorima Galerije posjetitelji su dužni nositi zaštitnu masku i održavati razmak od 2 metra. U prostoru Likovne galerije i Muzeja ograničen je broj posjetitelja u isto vrijeme. Pri ulazu u Muzej i Galeriju upotrijebite dezinfekcijsko sredstvo. Ako imate respiratornih bolesti ili povišenu tjelesnu temperaturu molimo Vas ostanite kod kuće.