“50 Poems For Snow” u Križevcima

50 POEMS FOR SNOW / KRIŽEVCI (Croatia), 10. 1. 2022.

Drugo izdanje festivala 50 Poems For Snow u Križecima održalo se 10. 1. 2022. godine u 13 i 20 sati ispred Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci, na dan prvog obilnijeg snijega.

Organizacija: Gradski muzej Križevci/Tea Hatadi, Martina Valec-Rebić i Danijela Zagorec/ Literarna i novinarska grupa Osnovna škola Ljudevita Modeca

Pjeme su čitale učenice i učenici 6, 7 i 8 razreda OŠ Ljudevita Modeca Križevci

Učenici učiteljice Martine Valec-Rebić:

Magdalena Božić, 6. a (pročitana pjesma nastala je za natječaj kajkavske poezije; sudjelovala na recitatorskom natjecanju Balogijada, sudionica videospota o dječjim pravima „My Rights, My Voice” koji je nagrađen 1. nagradom u Strasbourgu)

Učenice i učenici 8 razreda pjesme su napisali za ovu priliku, a inače pišu pjesme: Lucija Valjak, 8. b, Nika Šver, 8. b, Mirjam Balen, 8. b (nagrađivana na literarnim natječajima za priče: Odjeci, Europa u školi, sudjelovala na državnom natjecanju čitanja Čitanjem do zvijezda, rad joj je trenutno poslan na natječaj putopisa u Koprivnicu), Lana Gršić, 8. b (rad joj je objavljen u zborniku natječaja Odjeci, rad joj je trenutno poslan na natječaj putopisa), Sara Juršetić, 8. b (rad joj je objavljen u zborniku natječaja Odjeci, rad joj je trenutno poslan na natječaj putopisa), Ema Novosel, 8. c, Marin Vručina, 8. c

Učenici učiteljice Danijele Zagorec:

Na literarno-likovnom natječaju “Poj riči materinske” 2019. Dorotea Zidarić dobila je nagradu za pjesmu “Moj jezik”, na tom istom natječaju 2021.  učenica Ivona Sokač nagrađena je za pjesmu “Te čudesne riječi”, a pjesma Pauline Aleksa “Život naglavačke” je pohvaljena. Ostali učenici koji su čitali svoje pjesme: Lina Blažinčić, Vito Kemenović, Lena Šver i Jakov Jakopec. Sve su pjesme objavljene u zborniku.

Ovozimska izdanja 50 Poems for Snow posvećena su

Fernandu Pessoi.

50 Poems for Snow je međunarodni pjesnički festival pokrenut 2012. godine u Zagrebu na ideju Saše Šimprage i u organizaciji s pjesnikom Aleksandrom Hutom Konom. Festival je specifičan u svijetu po tome da se datum održavanja ne zna unaprijed tj. održava se u svakome gradu na prvi dan snijega i to noću i na otvorenom. Tada po tri pjesnika/inje izvode nekoliko svojih pjesama, uz po jednu klasičnog autora kojemu je te godine festival posvećen.

Ove zime festival je posvećen portugalskom pjesniku Fernandu Pessoi.

Festival nema nikakav proračun i organizira se volonterski u niz gradova Europe i Sjeverne Amerike.

50 Poems for Snow je, osim pjesničkog, događanje koje ukazuje i na klimatske promjene koje su uvjetovale sve manje snijega tamo gdje ga je nekad bilo u izobilju.

If interested in organizing local edition of 50 Poems for Snow in your city, please contact us. The details may be found here.

Follow us on Facebook here.