Izložba “50 godina Hotela ‘Kalnik’ Križevci”

Izložba

50 godina Hotela “Kalnik” Križevci

21. 4. – 6. 5. 2023.

Otvorenje izložbe 21. travnja 2023. godine u 18 sati, Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/1, Križevci

Izložba ostaje otvorena do 6. svibnja 2023.

Autor izložbe: Damjan Abou Aldan

Kustosi izložbe: Damjan Abou Aldan i Tea Hatadi

“Mogućnost gostoprimstva jedno je od obilježja svakog kućanstva, ali i svakog grada. Kao što svatko pokušava svojim gostima dati najbolje što može i ima, tako se i svaki grad predstavlja najkvalitetnijom ponudom. U tom turističkom smislu ne imati mogućnost prihvata i smještaja svojih gostiju, zapravo nameće obvezu da se takav oblik gostoprimstva osigura.
Upravo je to i bila motivacija onih koji su potkraj 60-ih prošlog stoljeća odlučivali o tome da se u Križevcima sagradi suvremeni hotel, relativno visoke kategorizacije i s obilježjima kojima će zadovoljiti ne samo potrebe gostiju nego i lokalnog stanovništva.
Hotel „Kalnik“ otvoren je 1. listopada 1972., a 2022. godine obilježeno je 50 godina njegova neprekinuta rada, a tom prigodom izlažemo prikupljene informacije i činjenice o njegovim počecima i kasnijem razvoju.
Poticaj za ovu izložbu bili su materijali i svjedočanstva prikupljena prilikom pripremanja izložbe posvećene 50 godina Križevačkog velikog spravišča 2018.(…)

(…)Hotel „Kalnik“ bio je jedan od četiri novoizgrađena hotela u neposrednom okruženju. Godine 1969. otvoren je hotel „Podravka“ u Koprivnici (danas hotel „Podravina“); 1971. otvoren je hotel „Slavonija“ u Virovitici. Također, ujesen iste godine kada i hotel „Kalnik“ otvoren je hotel „Central“ u Bjelovaru. Nešto kasnije se otvara motel u Vrbovcu (1978.), a hotel „Picok“ u Đurđevcu otvoren je 1981. godine. Iako je hotel „Kalnik“ bio određen u „B“ kategoriju, pojedini elementi njegova komfora premašili su zahtjeve te kategorije.

Hotel „Kalnik“ je svojom mikrolokacijom značajno doprinio urbano-estetskom izgledu središta grada; postao je središtem društvenog života i zabave lokalnog gradskog stanovništva, a zbog lokacije bio je atraktivan prolaznim gostima (Ratković, 1975, 51). Što se tiče njegove lokacije naspram Zagreba, to se utvrdilo kao posebna prednost. Štoviše, pretpostavljalo se da će puni kapacitet hotel ostvariti kada Križevci budu prometno povezani sa Zagrebom na manje od 30 minuta vožnje. Hotel se planirao i kao nadopuna kapaciteta zagrebačkih hotela u sezonskim vrhovima što je posljedica relativno male udaljenosti od Zagreba i relativno visoke kategorije, posebice stoga jer su zagrebački hoteli bili najpopunjeniji u vrijeme kada lokalni hoteli nisu imali značajan broj gostiju. (Ratković, 1975, 106) (…)”

Iz teksta izložbe: Damjan Abou Aldan 2023.

 

Izložba će se moći razgledati do 6. svibnja 2023. radnim danom od 10:00 do 13.00 i od 17:00 do 19:00 te subotom od 10:00 do 12:00 sati, nedjeljom, blagdanom, praznikom zatvoreno. Ulaz na izložbu je besplatan.

 

Realizacija izložbe sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije.

Izložbu je realizirao Gradski muzej Križevci uz podršku Tvrtke “Radnik” d.d. Križevci i Tiskare Zelina d.d.