Izložba: „Križevačko – vugrovečki likovni štatuti“

14. lipnja – 29. lipnja 2019.

Otvorenje izložbe: petak, 14. lipnja 2019. u 20.00 sati

Izlagači: Tamara Brmbota, Ana Divković, Ana Jakić Divković, Ana Guberina, Ivica Fišter, Vinko Fišter, Danko Friščić, Marija Galić, Irena Gayatri Horvat, Lucia Labas  i Albertine Trichon kao mentorice, Rudolf Labaš, Mia Maraković, Zlatko Milaković, Alen Novoselec, Ivana Ožetski, Hrvoje Marko Peruzović, Ivica Petraš, Krunislav Stojanovski i Nada Žiljak

Kustosice izložbe: Sanda Stanaćev Bajzek i Elizabeta Wagner

 

„Križevačko – vugrovečki likovni štatuti“ zamišljeni su kao multimedijalna, edukativna i interaktivna izložba kojom Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritačara, predstavljajući djela hrvatskih likovnih umjetnika dolazi „u goste“ Križevčanima.

Namjera je predstaviti kulturnu baštinu i tradiciju u novom suvremenom svjetlu, tematiziranjem kako kroz „klasične“ likovne medije – sliku na platnu, crtež, grafiku i skulpturu, tako i kroz nove vizualne medije poput videa, instalacije (zvučne, svjetlosne, jestive, mirisne …) i site specifica, čineći izložbeni prostor mjestom sinestezije doživljaja i osjetilnih podražaja, omogućavajući percepciju umjetnosti na drugačiji način. Njezinom formom privući publiku, sadržajem educirati o vlastitoj baštini, a posjetitelje uključiti da je mijenjaju i tako kreiraju. Izložba objedinjuje naše temeljno djelovanje u promidžbi tradicije i kulturne baštine zagrebačkog prigorskog kraja s bogatom kulturno – umjetničkom baštinom grada Križevaca koji je kompatibilan i samom geografskom određenošću, naime i on se nalazi u „Prigorju“. Izložbom HULUK ostvaruje i svoju misiju, a to je organizacija i provedba umjetničkih programa temeljenih na bogatoj hrvatskoj kulturno – umjetničkoj baštini, s namjerom podizanja nivoa kulturne svijesti običnog „malog“ čovjeka, ukazivanjem na važnost umjetnosti kao osobne potrebe. A kultura i baština Križevaca, bogatstvo šumama i plodnim vinogradima bili su inspirativna poveznica i neminovnost naše suradnje.

Devetnaestero umjetnika predstavlja se radovima koji slijede njihove trenutne likovne preokupacije modificirane i prilagođene pogledu na zadane kulturne i prirodne osobitosti. Osmjelili su se staviti svoje djelo u drugačiji kontekst,  izići iz „sigurne zone“ i svoju klasičnu sliku učiniti dijelom instalacije, od formalističke umjetnosti stvoriti živu interaktivnu priču, transformirati umjetnost u dodiru sa stvarnošću, staviti u odnos estetiku suvremenog rada sa starim interijerom muzeja.

Vjerujemo da će izložba poslužiti kao dobra baza međugradske i međužupanijske suradnje i da će kulturno i umjetnički obogatiti život građana Križevaca svih uzrasta.

(iz predgovora Sande Stanaćev Bajzek)

 

Izložba ostaje otvorena do 29. lipnja 2019., a može se razgledati radnim danom od 10.00 – 13.00 i 17.00 – 19.00 te subotom od 10.00 – 12.00 sati

 

Organizator izložbe: Gradski muzej Križevci

Uz potporu: Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije