Vremeplov: 30. 01. 1875. rođen je pisac i tipograf Zvonimir Pužar

Svi mi znamo ponešto o Križevačkim štatutima, većina zna da se radi o pravilima pristojnog ponašanja za stolom nastalima krajem 18. i tijekom 19. stoljeća u vrijeme razvoja građanskog društva u Hrvatskoj. No malo tko zna koja se to osoba krije iza pseudonima „pajdaš Zvonko“, sastavljača prve moderne verzije križevačkih štatuta, objavljene 1912. i reizdane oko 1920., koje su postale temelj suvremenih izdanja Štatuta.

„Pajdaš Zvonko“ ili Zvonimir Pužar rođen je u mjestu Zajezda u Hrvatskom zagorju. Tipografski je zanat izučavao kod Gustava Neuberga u Križevcima, a kao tipograf je radio u Varaždinu, Požegi, Petrinji, Sisku, Virju… Ipak najveći trag ostavio je u Križevcima, gdje je, prvenstveno u izdanju Tiskare Gustava Neuberga, objavio brojne povijesne pripovijetke i romane, pa bi ga u prvome redu trebalo pamtiti kao pučkog pisca, a ne tipografa! Mnogi od njegovih povijesnih romana za mjesto radnje imaju Križevce i njegovu okolicu: Život za život, glava za glavu ili Osveta na Kalnik-gradu (Križevci, 1910.), Seljačka buna u okolici križevačkoj 1755. godine (Križevci, 1911.), Križevačka ljepotica ili Borba za pravo (Križevci, 1911.), Na život i smrt ili Žrtva osvete (Križevci, oko 1911.), Zapovjednikova ljubovca ili Plaća izdajici (Križevci, 1912.). U planu je bio i roman s temom Krvavog sabora koji se trebao zvati Pogažena kraljevska riječ ili Krv za slobodu otadžbine, no on nikada nije objavljen. Pužar je tijekom života objavio tridesetak povijesnih romana, no niti jedan nije, nažalost, stekao niti približnu slavu kao primjerice povijesni romani Augusta Šenoe ili Eugena Kumičića.

Križevčani bi ga ipak trebali prvenstveno pamtiti kao tvorca danas svima poznate ukoričene verzije Križevačkih šatatuta, pa kada slijedeći puta započnete spelanciju po Štatutima nakon zdravice domovini, ljepšem spolu, kućedomaćinu… nazdravite jednu i u ime „pajdaša Zvonka“ – Zvonimira Pužara.

 

PREDMET:

Naslovnica Križevačkih štatuta objavljenih oko 1920. g u redakciji „pajdaša Zvonka“ tj. Zvonimira Pužara. (GMK-9229)