Vremeplov: 13. 07. 1884. rođena je poznata operna pjevačica Milena Šugh Štefanac

Rođena je u Križevcima u obitelji znamenitog križevačkog liječnika i profesora na Gospodarskom učilištu Žige pl. Šugha. Pjevanje je studirala u Zagrebu i Beču, a debitirala u Linzu 1908. Već sljedeće godine vraća se u Hrvatsku i postaje članicom novoosnovane hrvatske opere u Zagrebu gdje u prvoj sezoni ostvaruje nekoliko vrlo zapaženih uloga. Sljedeća joj je stanica njemački Darmstadt, gdje je provela nekoliko sezona. Uskoro se udaje za Josipa Štefanca, također dramskog umjetnika. Nažalost suprug joj se zbog bolesti uskoro povlači s pozornice, a Milena Šugh Štefanac 1915. pronalazi angažman u Narodnom divadlu u Pragu.
Po završetku Prvoga svjetskog rata vrača se ponovno u Zagreb gdje je postala prvakinja zagrebačke opere, sve do umirovljenja 1927., kada dolazi u rodni grad gdje će provesti posljednja tri desetljeća svojeg života.
Tijekom karijere nastupila je u više od četrdeset različitih uloga, između ostalog kao Klitemnestra u Gluckovoj Ifigeniji u Aulidi, Prva dama Kraljice noći u Čarobnoj fruli, Grofica u Figarovu piru, Donna Anna u Don Giovanniju, Leonora u Beethovenovu Fideliju te Fricka u Rajninu zlatu i Brünnhilda u Siegfriedu i Sumraku bogova. Pjevala je i u operama Ukleti Holandez, Tosca, Aida, Krabuljni ples i Tannhäuser, a najviše se istaknula u interpretaciji likova iz Wagnerovih opera. U povijesti zagrebačke Opere ostala je upamćena kao jedan od njezinih najboljih soprana, velike glasovne ljepote i interpretativnog umijeća.
Umrla je u Križevcima 9. listopada 1957. i sahranjena je na križevačkom gradskom groblju.

PREDMET:
Fotografija Milene Šugh-Štefanac u opernom kostimu (GMK- 4652)

PRIPREMIO:
Ozren Blagec, viši kustos Gradskog muzeja Križevci