Vremeplov: 10. 02. 1843. rođen je Dragutin Ferkić

Križevački župnik i pisac Dragutin Ferkić rođen je 10. veljače 1843. godine. Ponajprije je poznat po svojim literarnim djelima u kojima obrađuju teme iz lokalne križevačke povijesti.  Društvo sv. Jeronima izdalo mu je 1879. godine knjižicu pod naslovom Pripovijest iz povijesti hrvatske – iz okolice Križevaca, u kojoj se nalaze dvije kraće pripovijesti: Krvavi sabor Križevački i Brat i sestra ili bitka na križevačkom polju, koja opisuje provalu Turaka o križevačku okolicu 1591. i bitku koja se s njima vodila na rijeci Glogovnici. Treću pripovijetku pod naslovom Španjolci u Hrvatskoj / pripovijetka iz XVI. stoljeća izašla mu je 1883., te ponovno 1909. godine, u sklopu Hrvatske biblioteke, a objavio ju je pod pseudonimom Drag. F. Križevčan. U njoj Ferkić opisuje dogodovštine jedne vojne postrojbe iz Španjolske koja u Hrvatskoj ratuje protiv Osmanlija.

Većina njegovih dijela nastala je šezdesetih godina 19. stoljeća i prvi je pisac koji je svoje radove objavljivao u izdanjima Društva sv. Jeronima, što je bio početak objavljivanja narodnih pripovijedaka u Hrvatskoj.

Između 1854. i 1860. ravnatelj je pučke škole u Križevcima, a 1872. zastupnik grada Križevaca na hrvatskom saboru. Kao križevački župnik dao je urediti župnu crkvu sv. Ane, pri čemu su izrađeni novi oltari, orgulje, prozori i klupe, te je uređen okoliš crkve.

Umro je u gradiću Feldbah pokraj Graza u Austriji gdje je boravio na liječenju, a sahranjen je na križevačkom groblju sv. Florijana. Njegovi posmrtni ostaci su kasnije preseljeni na novo križevačko Gradsko groblje, i danas se nalaze u glavnoj grobljanskoj aleji.

 

NASLOVNA FOTOGRAFIJA:

Knjiga Pripoviesti iz povjesti hrvatske iz okolice križevačke (Knjižnica Gradskog muzeja Križevci)

 

PRIPREMIO:

Ozren Blagec, viši kustos Gradskog muzeja Križevci