IZLOŽBA: “JOŠ MALO” MARTA KATAVIĆ I ZRINKA ZAGOREC

4. KRIŽEVAČKO LIKOVNO LJETO “STUDENTSKI MIX”

IZLOŽBA

“JOŠ MALO”

MARTA KATAVIĆ I ZRINKA ZAGOREC

14. srpnja – 3. rujna 2022.

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/1

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak, 14. srpnja 2022. u 19 sati u Likovnoj galeriji

Izložba ostaje otvorena do 3. rujna. 2022., svaki radni dan 10 – 13 sati, subota 10 – 12, nedjeljom, blagdanom i praznikom zatvoreno.

Izložbom slika i dizajna dviju studentica; Marta Katavić završava treću godinu slikarstva Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, dok Zrinka završava treću godinu studija Industrijskog dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu; križevačkoj publici predstavit će se djela koja su nastala kroz tri godine studija, a koja već jasno pokazuju formirane osobnosti i profesionalan pristup likovnom stvaralaštvu naših mladih Križevčanki.

Marta Katavić kao studentica slikarstva svoj istraživački pristup i rad posvetila je, jasno, slikarstvu u kojem se prepoznaje jedinstven slikarski rukopis. Martine slike čine tematske cjeline koje, kako samostalno, tako i postavljene zajedno, pričaju dobro nam znane priče djece u igri i druženju. No, djeca na Martinim slikama ipak su jedinstvena kako u svojoj igri, tako i atmosferi u koju ih ova mlada slikarica postavlja. U svojoj igri, ona su nam okrenuta leđima ili potpuno koncentrirana na trenutak, suptilno uživajući u kolorističkoj kompoziciji transparentnih, akvarelno potslikanih podloga. Dojmljivog formata Martine slike doista nas na trenutak vrate u djetinjstvo, a već sljedeći uživamo kao da smo u slici.

Zrinka Zagorec svojim profinjenim pristupom svemu što stvara na studiju dizajna realizirala je mnoga zanimljiva i vrijedna dizajnerska rješenja, objekte i predmete koje bi vrlo lako mogli skoro zateći na tržištu. Dizajn je slojevita disciplina koja je zahtjevna jer iziskuje više različitih vještina koje nisu uvijek nužno likovne, pa se i Zrinka na izložbi predstavlja s više različitih manjih ili većih projekata. No, osim dizajna, Zrinka će predstaviti i svoj fotografski rad. Fotografije otkrivaju autoričine intimne prostore i ljubav prema umjetnosti koju rado dijeli s obitelji i prijateljima bilježeći zajedničke trenutke i prostore, a one pak prkose svojom slobodom onim strogim linijama na tehničkim prikazima ili objektima.

Ove dvije mlade umjetnice tek da su zakoračile na umjetničku, likovnu i dizajnersku scenu već imaju zavidne uspjehe. Upravo ovom izložbom želimo predstaviti najrecentnije kako bi križevačka publika mogla vidjeti, pratiti umjetnički razvoj i uživati djela Marte Katavić i Zrinke Zagorec. Uskoro će umjetnice stvoriti nešto novo, pa nam baš ova djela možda neće htjeti kasnije ni pokazati, a zaista su vrijedna za vidjeti.

 

Marta Katavić, rođena 26. 12. 2000., dolazi iz Križevaca gdje završava Gimnaziju Ivana Zakmardija Dijankovečkog, opći smjer. Trenutno ju još nekoliko ispita dijeli od završetka treće godine preddiplomskog studija Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo, klasa Matka Vekića. 2015. izdaje dječju slikovnicu ,,Nebeska tvornica’’, nadalje sudjeluje u više grupnih izložbi u Beogradu, Karlovcu, Križevcima, Zlataru, i Zagrebu (od kojih žirirane: ,,Ilustracija i inspiracija’’, ,,Sat anatomije-nekadi sad’’, ,,Izložba na ulici’’, ,,Dante 700’’, ,,Prostor kao /moj/ teritorij’’, ,,9. hrvatski trijenale akvarela’’), dok2014. i 2020. samostalno izlaže. Također, sudjeluje u projektima ,,Hrvatska svijetu’’, ,,Murtić 100’’, ,,Projekt Ilica: Q’Art’’, ,,Crno bijeli svijet’’ i dr.


Zrinka Zagorec studentica je treće godine Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu na smjeru industrijski dizajn. Završila je osnovnu školu Ljudevita Modeca u Križevcima te Prirodoslovno matematičku gimnaziju također u Križevcima. Polazila je i osnovnu glazbenu školu Alberta Štrige, školu crtanja kod profesora Brkića te školu stranih jezika „Nika. Bila je član dodatnih skupina i izvannastavnih aktivnosti poput likovne i literarne skupine i školskog zbora. Za svoje literarne radove nagrađivana je više puta (državni Lidrano, Mali Galović, „U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić…), a 2021. tekst o Visu ušao je u viški časopis Zora. 2014. u Križevcima je imala izložbu crtačkih radova pod nazivom „Po mom“. Upisom Studija dizajna aktivno se počela svakodnevno baviti dizajnom. Okušala se u izradi logotipa, covera za pjesmu, pripremi za tisak za Gradski muzej Križevci. Bavi se i fotografijom za koje je i nagrađivana na fotografskim natječajima (MIC – Vis 2020, Kristalni svijet za najbolju dokumentarnu fotografiju). Osim fotografije i produkt dizajna, počela se baviti i radom na filmu u vidu scenografije.