Izložba: Željko Hlebec “Vikend”

IZLOŽBA
ŽELJKO HLEBEC
“VIKEND”
4. 7. 2022. – 9. 7. 2022.

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/1

Otvorenje izložbe održat će se 4. 7. 2022. u 10 sati, Izložba ostaje otvorena do 9. 7. 2022. svaki radni dan 10 – 13 sati, subotom 10 – 12 sati, nedjeljom, blagdanom i praznikom zatvoreno. Ulaz besplatan.

Naslovnica revije “Vikend”, Broj 369, 20. 6. 1975., autor fotografije na naslovnici: Željko Hlebec, Fundus Gradskog muzeja Križevci.

Kustosica izložbe: Tea Hatadi

Tehnička podrška: Marija Rogina

Trideset i četiri knjige uvezene Večernjakove revije “Vikend” stigla je u rano proljeće iz garaže Željka Hlebeca u prostore Gradskog muzeja. No stigli su i pojedini brojevi, poput prva dva ili posljednja tri otisnuta broja. A “Vikend” je zanimljiv iz razloga što se u njemu nalazi više pisanih i foto radova križevačkog fotografa Željka Hlebeca, a još više zanimljiv zato što je Hlebec u svojim radovima nerijetko spominjao Križevce i križevački kraj, a o sjajnim fotografijama koje bilježe razvoj i rast Križevaca, infrastrukturno, društveno i kulturno dalo bi se puno pisati. Željko Hlebec bilježio je i brojeve u kojima je izašao njegov rad, a ponosno potpisuje više fotografija koje krase naslovnice “Vikenda”. Strast prema planinama, planinarstvu, prirodi i fotografiji satkana je kroz stotine brojeva revije, a na izložbi su izdvojeni i ključni članci koji govore o priznanju struke za Željkov rad, ali i članak koji je Hlebeca doveo u “Vikend”. Na izložbi je posjetiteljima ponuđeno da sami istražuju uvezene knjige u kojima su svi brojevi revije.

Vjesnikova revija „Vikend“ bila je dio svakodnevice života inžinjera, planinara i križevačkog kroničara Željka Hlebeca punih 25 godina, a kako je jednom napisao Željkov dragi prijatelj i dugogodišnji urednik revije Miljenko Srdić, Željkovo ime djelić života lista. Gospodin Željko Hlebec početkom 2022. godine donirao je Gradskom muzeju Križevci ukoričene sve brojeve revije „Vikenda“, a u mnogim brojevima nezaobilazna tema su Križevci i križevački kraj zahvaljujući upravo Željku Hlebecu.

Izložbu razgledajte do 9. srpnja 2022. u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci svaki radni dan od 10 do 13 sati, subotom od 10 do 12 sati, nedjeljom, blagdanom i praznikom zatvoreno.