Izložba: Božica Petković “Igra metala”

IGRA METALA
Božica Petković
8.7. – 12.7.2019.
Likovna galerija

Gradski muzej Križevci

Otvorenje izložbe “Igra metala” i Križevačkog likovnog ljeta u organizaciji Gradskog muzeja Križevci, Križevčanki i Križevčana održat će se u ponedjeljak 8. srpnja u 20 sati.

PREDGOVOR
Pogledamo li definiciju nakita, potvrdit ćemo ono što već i sami znamo: to su predmeti čija je svrha ukrašavanje čovjeka, otkrivajući nam pritom ponešto i o samoj osobi: primjerice, njezin ukus, pripadnost određenom društvenom krugu ili pak statusni položaj. Kao i umjetnost, i nakit je kroz povijest doživio mnoge mijene i preobražaje, prilagođavajući se ukusu i duhu stoljeća, korištenim materijalima, starim i novim tehnikama. Kao zadnji u takvome nizu javio se suvremeni nakit u kojemu su granice nakita kao takvog možda i najviše prešle u sferu skulpture. Komadi koji predstavljaju ovu razvojnu fazu gotovo da predstavljaju skulpture u pravom smislu riječi, oblikovane prema ljudskom tijelu, kojemu su i namijenjene.
Upravo se takvim nakitom u svojoj prvoj samostalnoj izložbi predstavila Božica Petković. Ručno izrađeni komadi jedinstveni su. Oblikovani od srebra i prirodnih materijala, kao svoju glavnu odliku nose jednostavnost formi, koje međusobno isprepletene daju puno više. Otvorima, udubljenjima, gomilanjem, uslojavanjem i prožimanjem one se igraju s prostorom i svijetlom, čineći ga svojim dijelom. Ujedno, tim istim odlikama, a unatoč spomenutoj jednostavnosti, autorica uspijeva postići osjećaj određene monumentalnosti. Odlika je to i same prirode, čiji se oblici nerijetko prepoznaju u komadima nakita: meandrično krivudanje rijeka, tekstura kamena, isprepletenost biljnih vitica. Forme, kao i korišteni materijali organski se sjedinjuju u čemu se ogleda i autoričina inspiracija: uvijek iznova istraživati, uvijek iznova stvarati.
Ana Bešlić,
magistra povijesti umjetnosti i magistra portugalskog jezika i književnosti

Životopis autorice: Božica Petković Rođena je 1966. godine u Zagrebu. Rodom je iz Križevaca gdje živi do svoje 20. godine. Nakit izrađuje od 2010. godine. Završila je „Majstorsku školicu“ u Otvorenom atelieru Lumezi 2012. godine, a tečaj za dizajn i oblikovanje suvremenog nakita završava 2013. godine u POU Zagreb kod Davora Šuk. 2013. postaje članica udruge Klub prijatelja nakita Zagreb. Izlaže na nekoliko skupnih izložbi – POU Zagreb, Medijateka francuskog instituta u Zagrebu, Artomat HDLU-a, Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci.