Izložba: Zorica Majnarić, Prva samostalna izložba

Prva samostalna izložba

ZORICA MAJNARIĆ

15.07 – 19.07.

Prva samostalna izložba Križevčanke Zorice Majnarić otvorit će se 15. srpnja 2019. u 20 sati u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci u sklopu Križevačkog likovnog ljeta. Predgovor izložbi napisao je prof. Zoran Homen, dugogodišnji ravnatelj Gradskog muzeja Križevci, ali i mentor u četverogodišnjem slikarskom izričaju Zorice Majnarić.

 

NA PUTU SLIKARSKOG PROFILIRANJA

I kad smo mislili da znamo sve o svojim dragim prijateljima onda otkrijemo da postoji još nešto čime nas iznova obraduju. Upravo je to učinila Zorica Majnarić ovom svojom prvom samostalnom izložbom. Vjerujem da mnogi njeni znanci i školski kolege nisu mogli ni zamisliti da će Zorica jednog dana ispoljiti svoje slikarske afinitete. Upravo se to dogodilo pred kraj njenog radnog vijeka, a naročito odlaskom u zasluženu mirovinu. To je vrijeme kada čovjek odabire kako će aktivno provoditi dane kada prestane ići na redoviti posao i kada tu nastalu prazninu treba nekako ispuniti. Zoričin odabir nije mogao biti bolji: slikanje na najbolji mogući način ispunja čovjeka i odvodi ga u jedan drugi svijet, svijet u kojem vladaju neke druge zakonitosti i u kojem nema ni stresa, ni politike, ni neplaćenih rata kredita, ni računa za plin niti drugih egzistencijalnih problema. Slikanje upravo služi tome da svijet učinimo ljepšim i ugodnijim. Zbog tog odabira Zorica Majnarić već zaslužuje naše pohvale.

Pohvalu zaslužuje i njezina odluka da se upiše na tečaj slikanja kako bi akceptirala osnove slikarskog zanata i primila one upute kojima će lakše doći do željenog rezultata. Tako su nastale prve slike zadanih tema od kojih su neke i izložene na ovoj izložbi. Međutim, autorica je prihvatila savjet da nije dovoljno raditi samo na satovima tečaja, već je potrebno raditi gotovo svakodnevno, slično atletičaru koji mora dnevno trenirati da mu ne bi opala forma. Rezultat toga su mnoge nastale slike, njih preko šezdesetak, od kojih je većina izložena na ovoj izložbi.

Amatersko likovno stvaralaštvo nije potrebno podvrći nekoj strogoj stručno-likovnoj analizi pa to nije potrebno učiniti ni sa slikama Zorice Majnarić, ali možemo uočiti kako se njezin tematski interes pomalo profilira prema nekim pejsažnim motivima. Tu prije svega mislim na vrbe koje reflektiraju svoju siluetu u vodi ili u potoku jer one su reminiscencija na djetinjstvo provedeno na selu i na prizore kojih je danas sve manje na relaciji od Križevaca sve do Vukovca. Autentični motiv iz prirode svakako je i suncokret čiji cvijet je autorica slikala više puta. Ništa manji interes nije iskazala ni prema mrtvoj prirodi, s čestim motivima cvijeća i voća.

Način na koji autorica slika ne izlazi iz kruga realističnog izraza, mada sve pohvale zaslužuju i oni radovi koji su izvan tog stila kao što je npr. slika bika u trku ili apstrakcija na temu kore drveta. Tu se osjeća onaj potrebni odmak od direktnog preslikavanja prirode jer upućuje na izvornu interpretaciju viđenog, a to je i jedan od ciljeva slikarstva.

Način na koji promišlja i razumijeva slikastvo zasigurno će pomoći Zorici Majnarić da na svojim budućim radovima ispravno primjeni sva stečena znanja. To će joj svakako pomoći u stvaranju prepoznatljivog slikarskog rukopisa u kojem ne smije zaboraviti na uvijek potrebnu dozu poetike. Zato s veseljem i nestrpljenjem očekujemu njezinu drugu samostalnu izložbu.

Zoran Homen

BIOGRAFIJA

Mr. sc. Zorica Majnarić. dr. med. vet., rođena je 9.1.1954. godine u Gorici Miholečkoj – sv. Petar Orehovec, općina Križevci.
Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Križevcima.
Na Sveučilištu u Zagrebu završila je Veterinarski fakultet, gdje je i magistrirala te stekla titulu magistra znanosti.
Svoj radni vijek provela je u Križevcima. Danas je u mirovini i hobi joj je slikanje.