OD CEHOVA DO ČELIKA I NAKON

Putem javne grupe “Od cehova do Čelika i nakon” na Facebook društvenoj mreži pokrenula se akcija sakupljanja građe i informacija povezanih s Tvornicom Čelik koje bi željeli izložiti na izložbi koja će se održati  od 6.11. do 12.12.2020. godine u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci.
Pozivaju se sugrađani, radnici bivše Tvornice Čelik Križevci i njihova djeca, unučad, praunučad, prijatelji, ljubitelji povijesti, sakupljači predmeta vezanih uz Čelik te svi zainteresirani za temu da se uključite i podijele svoje predmete, informacije, emocije… na Facebook grupi ili na email: gradskimuzejkrizevci@gmail.com . Javna grupa “Od cehova do Čelika i nakon”  započela je s objavljuvanje sadržaja vezanima uz temu sredinom travnja i trajat će do kraja izložbe.
Projekt radnog naziva “Od cehova do Čelika i nakon: Kako se kalio Čelik” osmišljen je kao multidisciplinarni program koji okuplja Križevčanke i Križevčane, radnike bivše tvornice Čelik Križevci, stručnjake iz različitih socijalnih, gospodarskih, umjetničkih, kulturnih i društvenih područja koji će putem tribina, radionica, okruglih stolova, umjetničkim intervencijama otvoriti pitanja i dati odgovore na razloge “uspona i pada” jednog od najmoćnijeg industrijskog diva svog vremena. 2020. godine obilježava se šezdeset godina od osnutka Čelika i trideset godina od raspada, pa je upravo ova godina na neki način dupla obljetnica vezana za Čelik.
Program će, u odnosu na mogućnosti, uključivati umjetničke intervencije i akcije, kao i performanse te dokumentacijsku i multidisciplinarnu izložbu u galeriji Gradskog muzeja i/ili na lokaciji bivšeg tvorničkog kompleksa te u samom Gradu. Projekt se temelji na publikaciji “Kako se kalio Čelik”.
Cilj projekta i izložbe je predstaviti javnosti povijest i povijesnu građu vezanu za obradu željeza u Križevcima od Cehovskih udruženja te predstaviti njihovu ostavštinu. Sakupiti i dokumentirati preostalu građu koju smo naslijedili od tvornice Čelik i “Čelikovaca”, od inženjera do radnika, a koja se čuva u privatnim kolekcijama i kao uspomene. Osim sakupljanja građe važna je i komunikacija za rekonstruiranje povijesti i povijesnih činjenica na temelju usmenih svjedočenja. Tako je najvažniji cilj ovog prijedloga okupiti i uključiti građane Grada Križevaca kao i bivše zaposlenike Čelika da sudjeluju svojim iskustvom i sjećanjem u kreiranju izložbe, ali i u kreiranju umjetničkih intervencija u suradnji s umjetnicima i izvođačima. Javna grupa “Od cehova do Čelika i nakon” na Facebook društvenoj mreži bit će aktivna do 12. prosinca 2020.
Web adresa virtualnog sadržaja: Za korisnike Facebooka:
Predmet na fotografiji: GMK 608 – Povelja ceha željezne struke