I JA #CRTAMDOMA

Virtualna izložba dječjih radova povodom Međunarodnog dana muzeja 2020.

I JA #CRTAMDOMA

Gradski muzej Križevci

Gradski muzej Križevci povodom Međunarodnog dana muzeja pripremio je i predstavlja vam izložbu radova djece, polaznika Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci u suradnji s djelatnicima Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci.

Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci je ustanova za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju djece, učenika i odraslih s teškoćama u razvoju. Samo dan nakon Međunarodnog dana muzeja, 19. svibnja, COOR-ovci slave Dan centra, pa ovom izložbom želja je obilježiti dva događaja.

Virtualnom izložbom predstavljamo više desetaka radova djece i učenika koji su nastali u posljednja dva mjeseca njihovog boravka u izolaciji. Daleko od škole u krugu svoje obitelji, ali u svakodnevnoj komunikaciji sa svojim učiteljima, učenici su stvorili bogatu mapu likovnih radova. Gradski muzej Križevci pripremio je izbor najzanimljivijih radova.

Radovi su podjeljeni u tri galerije. U prvoj galeriji predstavljamo dvadeset i osam radova, crteža i kolaža u kombiniranim tehnikama na temu prirode. Tako možete vidjeti radove s motivima drveća, cvijeća, povrća, voća i životinja.

 

Druga galerija od dvanaest radova preplavljena je srećom i ljubavlju. Od prvog rada koji nas poziva u zagrljaj, portreti majki uz poruke ljubavi, pa sve do zadnjih u kojem je prikazan grad, ulica i škola – u živim bojama prepuni cvijeća.

 

I na kraju čestitke koje su učenici posvetili svojoj školi, a našla se i pokoja torta.

 

Briga o djeci s teškoćama u razvoju u našem gradu Križevcima sistematski započinje 1970. godine u Osnovnoj školi “Vladimir Nazor” u odjelima posebnog programa. Rad je započet u prostoru na Nemčićevom trgu, a 1980. seli se u prostore same Osnovne škole. Prostori u školi nisu bili adekvatni i prilagođeni radu s djecom s teškoćama u razvoju te se 1995. pokreće projekt za izgradnju novog Centra koji je projektiran 2000. godine (PRODAN d.o.o.). Projekt je prihvaćen od strane Grada Križevaca i Koprivničko – križevačke županije te uz pomoć MZOS-a i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi 2003. godine izgrađena je nova školska zgrada. Građevinske radove izvelo je poduzeće RADNIK d.d. Od 2003. godine djelujemo kao područni odjeli OŠ “Vladimir Nazor”, a 2006. godine postajemo samostalna ustanova pod nazivom Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci. Ravnateljica Centra od 2005. do 2018. bila je Marija Prodan, a danas je na čelu Centra Mihaela Brkić.

Autorica koncepcije: Tea Hatadi, ravnateljica GMK
Oraganizatori: Gradski muzej Križevci i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci