KRIŽEVAČKO LIKOVNO LJETO

2022.

4. KRIŽEVAČKO LIKOVNO LJETO
“STUDENTSKI MIX”
4. 7. – 26. 7. 2022.

 

LIKOVNA GALERIJA I ATRIJ LIKOVNE GALERIJE GRADSKOG MUZEJA KRIŽEVCI
Trg Antuna Nemčića 6/1, 48260 Križevci

Križevačko likovno ljeto je likovni i edukativni program koji uključuje stvaralaštvo sugrađanki i sugrađana, vrijednih i kreativnih Križevčanki i Križevčana, koji se amaterski ili profesionalno bave likovnim izričajem te njeguju kulturu stvaralaštva.

Program je prve godine omogućen uz potporu dobre volje Križevčanki i Križevčana, a već sljedeći održan je uz potporu Grada Križevaca, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Koprivničko-križevačke županije. Poklon je svim sugrađanima i posjetiteljima Grada Križevaca. Cilj ovog programa je obogatiti kulturnu ponudu grada u ljetnim danima i pružiti sadržaj koji će skratiti i obogatiti vrijeme između doručka i ručka, predstaviti bogate likovne aktivnosti kojima su posvećeni naši sugrađani te im pružiti mogućnost da sa svima podijele svoje kreativno iskustvo, a istovremeno prezentirati i promovirati bogatstvo muzejskih zbirki i fundusa muzeja, stvaralaštvo gostujućih umjetnika i različitost suvremenih umjetničkih pristupa.

Ovogodišnje, četvrto izdanje Križevačkog likovnog ljeta nosi naziv “Studentski mix”, a ponovno donosi recentno stvaralaštvo koje ove godine apostrofira studentski umjetnički rad tri mlade Križevčanke koje su svoje obrazovanje nastavile u Zagrebu (Marta Katavić i Zrinka Zagorec) i Rijeci (Marija Konfic), a čija djela ćete moći razgledati u Likovnoj galeriji i Atriju. Križevačko likovno ljeto započinjemo izložbom iz fundusa, predstavljanjem donacije koju je Gradskom muzeju Križevci u rano proljeće 2022. ustupio gospodin Željko Hlebec, strastveni zaljubljenik u planine i prirodu, fotograf i novinar, kroničar križevačke povijesti i kulturnog razvoja Grada Križevaca, inženjer koji je za svoj rad zaprimio brojne nagrade struke. Program se nastavlja prodajnom prezentacijom publikacija u izdanju Gradskog muzeja koje su iz godine u godinu sve bogatije reprodukcijama, fotografijama i stručnim tekstovima, a dizajn nekih potpisuju priznati hrvatski dizajneri poput Borisa Greinera i Studija Rašić+Vrabec. Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju već tradicionalno postaje dio programa manifestacije, ali i partner koji će ove godine uz svečanost predstaviti vrijedan rad Centra. Recentnim radovima u tehnici pirografije ove godine predstavit će se Križevčanin Rudolf Karre. Na mladima svijet ostaje pa svake godine u program uključujemo učenike i učenice osnovnih škola koji iskažu interes prema likovnosti i umjetnosti svojim dojmljivim opusom, tako nam se ovo godine svojim nadrealnim “Čudnim slikama” predstavlja učenica 6. razreda Tena Garvanović. Nezaobilazno je predstavljanje i program radionica članica i članova Križevačkog likovnog kruga Križevci uz profesora Zorana Homena gdje se i ove godine donose recentne radove kao i radove nastale na radionicama juniora članova KLK-a. Na kraju mjeseca za dugo toplo ljeto poslat ćete svoju razglednicu nastalu na radionici asamblaža Lilipjer i publikacije Josipa Petrlića Pjera.

Svi programi Križevačkog likovnog ljeta su besplatni!


 

2021.

30. 6. – 20. 7. 2021.
3. KRIŽEVAČKO LIKOVNO LJETO
GOSTI U GRADU

Križevačko likovno ljeto je likovni i edukativni program koji uključuje stvaralaštvo sugrađanki i sugrađana, vrijednih i kreativnih Križevčanki i Križevčana, koji se amaterski ili profesionalno bave likovnim izričajem te njeguju kulturu stvaralaštva.

Program je prve godine omogućen uz potporu dobre volje Križevčanki i Križevčana, a već prošlogodišnji program podržan je uz potporu Grada Križevaca, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Koprivničko-križevačke županije. Poklon je svim sugrađanima i posjetiteljima Grada Križevaca. Cilj ovog programa je obogatiti kulturnu ponudu grada u ljetnim danima i pružiti sadržaj koji će skratiti i obogatiti vrijeme između doručka i ručka, predstaviti bogate likovne aktivnosti kojima su posvećeni naši sugrađani te im pružiti mogućnost da sa svima podijele svoje kreativno iskustvo, a istovremeno prezentirati i promovirati bogatstvo muzejskih zbirki i fundusa muzeja, stvaralaštvo gostujućih umjetnika i različitost suvremenih umjetničkih pristupa. 

Ove godine pozivamo goste pa je naziv 3. Križevačkog likovnog ljeta “Gosti u gradu”, a ovogodišnji gosti su Atelieri Koprivnica i Atelijeri Žitnjak iz Zagreba koji će gostovati u Likovnoj galeriji od 6. do 17. srpnja 2021., kao i studenti s Odjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji će predstavi svoj projekt u atriju Likovne galerije 1. srpnja od 10 do 13 sati. Za svakog gosta potreban je i domaćin, a u ulozi domaćina, osim Gradskog muzeja, naći će se i sugrađani koji pripremaju sjajne Pop up izložbe u atriju Likovne galerije radnim danima od 10 do 13 sati, a i Vas pozivamo da prihvatite ulogu domaćina i uživate u događanjima. Pogledajte raspored i pridružite nam se na ljetnom programu 3. Križevačkog likovnog ljeta!

************

Autorica i kustosica manifestacije „Križevačko likovno ljeto“ Gradskog muzeja Križevci koja se po prvi puta održala 2019. godine je Tea Hatadi.

 

 

Projekt Križevačko likovno ljeto održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Križevaca i Koprivnički – križevačke županije.


2020.

DRUGO KRIŽEVAČKO LIKOVNO LJETO

Križevačko likovno ljeto je jednomjesečni likovni i edukativni program koji uključuje stvaralaštvo sugrađanki i sugrađana, vrijednih i kreativnih Križevčanki i Križevčana, koji se amaterski ili profesionalno bave likovnim izričajem te njeguju kulturu stvaralaštva. Ove godine biti će predstavljene i dvije gostujuće izložbe, a to je izložba akademskog slikara iz Koprivnice, Darka Markića i izložba “Hlebinska škola” Muzeja grada Koprivnice.
Program je prošle godine omogućen uz potporu dobre volje Križevčanki i Križevčana, a ove godine i uz potporu  Grada Križevaca, Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Koprivničko-križevačke županije. Poklon je svim sugrađanima i posjetiteljima Grada Križevaca. Cilj ovog programa je obogatiti kulturnu ponudu grada u ljetnim danima i pružiti sadržaj koji će skratiti i obogatiti vrijeme između doručka i ručka, predstaviti bogate likovne aktivnosti kojima su posvećeni naši sugrađani te pružiti mogućnost istima da sa svima podijele svoje kreativno iskustvo, te istovremeno prezentirati i promovirati bogatstvo muzejskih zbirki i fundusa muzeja. Autorica i kustosica manifestacije Gradskog muzeja Križevci, „Križevačko likovno ljeto“ koja se po prvi puta održala prošle 2019. godine je Tea Hatadi.

 


2019.

Gradski muzej Križevci

u suradnji s

građankama i građanima Križevaca

organizira

KRIŽEVAČKO LIKOVNO LJETO

8. srpnja – 2. kolovoz 2019.

Križevačko likovno ljeto je jednomjesečni likovni i edukativni program koji uključuje stvaralaštvo sugrađanki i sugrađana, vrijednih i kreativnih Križevčanki i Križevčana, koji se amaterski, skoro profesionalno ili profesionalno bave likovnim izričajem te njeguju kulturu stvaralaštva.
Program je omogućen uz potporu dobre volje Križevčanki i Križevčana, a poklon je svim sugrađanima i posjetiteljima Grada Križevaca. Cilj ovog programa je obogatiti kulturnu ponudu grada u ovim vrućim danima i pružiti sadržaj koji će skratiti i obogatiti vrijeme između doručka i ručka, predstaviti bogate likovne aktivnosti kojima su posvećeni naši sugrađani te pružiti mogućnost istima da sa svima podijele svoje kreativno iskustvo, te istovremeno prezentirati i promovirati bogatstvo muzejskih zbirki i fundusa muzeja.

Program je zamišljen u tri dijela:

1. KRIŽEVČANKE KREATIVNO
2. POP-UP IZLOŽBE/RADIONICE
3. CRTAONICA: UČIM, PROMATRAM, CRTAM KRIŽEVCE

 

1. KRIŽEVČANKE KREATIVNO je dio Križevačkog likovnog ljeta u sklopu kojeg će se otvoriti i održati izložbe naših sadašnjih i bivših Križevčanki koje se u svoje slobodno vrijeme bave kreativnim i likovnim oblikovanjem i izrazom.
Na prvoj i posljednjoj izložbi predstavit će se Božica Petković i Dalia Katavić s predivnim komadima nakita koje izrađuju. Ljeto je, a ljetne haljine, lepršave košulje i bijele majice kao stvorena su podloga da “prime“ jedan kvalitetan i likovno zanimljiv komad nakita. Zato su tu naše drage Križevčanke koje će vas oduševiti svojom kreativnosti i ljepotom nakita koji vrijedno i s ljubavlju stvaraju. Nije to samo nakit, to su mala umjetnička djela! Vidjet ćete.
Druge dvije izložbe pripremit će nam naše sugrađanke Zorica Majnarić i Katarina Sinjeri, ali uz stručnu pomoć svog mentora, profesora Zorana Homena, dugogodišnjeg ravnatelja Gradskog muzeja Križevci. Gospodin Zoran Homen već desetljećima okuplja entuzijaste željne znanja i mogućnosti da se slikarski izraze. Tako je nastao i Križevački likovni krug čije su članice i naše izlagačice. Gospodin Zoran Homen izabrao je upravo gospođu Zoricu i gospođu Katarinu da se kroz ovaj program predstave sa, već sada, zavidnim brojem slika.

8. – 12.7. Božica Petković (izložba nakita), otvorenje izložbe ponedjeljak 8. 7. 2019. u 20. sati, Likovna galerija, Trg A. Nemčića 6/1
15.- 19.7. Zorica Majnarić (izložba slika), otvorenje izložbe ponedjeljak 15. 7. 2019. u 20 sati, Likovna galerija, Trg A. Nemčića 6/1
22. – 26.7. Katarina Sinjeri (izložba slika) otvorenje izložbe ponedjeljak 22. 7. 2019. u 20. sati, Likovna galerija, Trg A. Nemčića 6/1
29.7. – 02.8. Dalia Katavić (izložba nakita) otvorenje izložbe ponedjeljak 29. 7. 2019. u 20. sati, Likovna galerija, Trg A. Nemčića 6/1
Izložbe će biti otvorene svakim radnim danom od 10 do 13 sati.

2. POP UP je popularan naziv za događanja kratke forme, pa je taj format zanimljiv kako bi se na tri sata u predivnom atriju Likovne galerije predstavili buduće umjetnice i umjetnici kao i križevački profesionalci, alumni i profesori likovne kulture, ali i oni koji su profesionalci postali samo zato što cijeli život rade nešto lijepo za vlastiti gušt i opće dobro, kao što je naš sugrađanin Dragec. Pop up izložba omogućuje i izravnu interakciju s publikom kroz neformalan oblik druženja, a neki od naših Pop up izlagača pripremit će i radionice za posjetitelje. Tako će građani i posjetitelji imati prilike učiti i družiti se puna tri sata, a u isto vrijeme stvarati.

POP UP IZLOŽBE/RADIONICE
Estera Balog, Ana Marija Smoljanec, Saša Živković, Petra Kuzmić, Martina Nemet, Dragutin Sokač, Emilija Novosel, Tea Krklec, Zdenko Balog i mnogi drugi
(datumi i vrijeme održavanja POP UP programa objavit ćemo naknadno uz opis radionica i životopise autorica i autora)

3. CRTAONICA UČIM, PROMATRAM, CRTAM KRIŽEVCE održavat će se petkom (12., 19 i 26. 7.) u prostorijama Gradskog muzeja Križevci i Etno parku, Tome Sermagea 2, od 9 – 12 sati.
Crtaonica počinje u 9 sati tematskim vodstvom i prezentacijom dijela zbirke, a nastavlja se crtanjem po promatranju predmeta iz Etno parka, predmeta iz stalnog postava muzeja ili fundusa; ovisno o temi koju kustosi za taj dan pripreme.
Pozivamo sve građanke i građane, profesionalce i amatere, entuzijaste i one na godišnjem odmoru, školskim praznicima, kao i oni koji su riješili sve ispite prije i u roku, da nam se pridruže na programu.
Preduvjet za dolazak na crtaonicu je dobra volja i znatiželja 🙂
Mole se svi da ponesu papire i blok s tvrdom podlogom (ili dasku za crtanje), ugljen, olovke(HB ili bilo koje, snaći ćemo se) za crtanje te ostale pomoći koje mislite da vam trebaju (voda, hrana…).