SUVREMENA POČETNICA: UVOD U UMJETNIČKU LEKTIRU

Program stručnih predavanja Gradskog muzeja Križevci

SIMPOZIJ

SUVREMENA POČETNICA: UVOD U
UMJETNIČKU LEKTIRU

 

 

Organizator: Gradski muzej Križevci

Mjesto održavanja: Kino Križevci, Razvojni centar i tehnološki park Križevci, Ulica Franje Tuđmana 20

28. rujna 2023.

10:00 do 14:00

 

Gosti simpozija

Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti

Jasmina Fučkan, muzejska savjetnica, voditeljica zbirki kiparstva i bjelokosti MUO, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb

dr. sc. Sandra Križić Roban, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju, Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu

Darko Šimičić, Institut Tomislav Gotovac, Zagreb

Vanja Babić, voditelj Galerije Matica Hrvatska, Zagreb

Saša Pavković, Hrvatska radio televizija

Autorica programa i moderatorica

dr. art. Tea Hatadi, ravnateljica Gradskog muzeja Križevci

 

PROGRAM

9:30 – 10 h Okupljanje i okrijepa

10:00 – 10:10 Pozdrav dobrodošlice i predstavljanje stručnih predavača

 

10:10 – 10:35  

Branko Franceschi

Slučajne čuvaonice

poslijepotresni i pandemijski postav zbirke

Koncept: Branko Franceschi

Kustosi: Lada Bošnjak Velagić, Tatijana Gareljić, Klaudio Štefančić, Ivana Rončević Elezović, Dajana Vlaisavljević

Goran Vranić © Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb

Slučajna čuvaonica je realizirana kao poslijepotresni i pandemijski postav zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. U labavom kronološkom redoslijedu predstavljene su sve umjetnine iz fundusa koje su se spletom potrebe smještaja umjetnina iz prethodnog postava muzejske zbirke za vrijeme trajanja izložbe ‘Ikonografija grada II’, te po evakuacijama iz potresom oštećenih čuvaonica muzeja i ureda državne i gradske uprave kojima su posuđene, zatekle u izložbenom prostoru muzeja. Tako su izložbene galerije postale najvećom muzejskom čuvaonicom.

 

10:40 – 11:05  

Jasmina Fučkan

„Muzej nije televizija…“:

o izložbama suvremenih umjetnika u Stalnom postavu MUO, 2009. – 2020.

Nika Radić, “Dom”, 2015. © Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb

Čemu služi muzej? Čemu umjetnost, a čemu obrt u nazivu muzeja?
Predavanjem će se predstaviti raznovrsni načini na koje su suvremeni umjetnici preispitivali temeljne postavke Stalnog postava Muzeja (1995. – 2020.), kojim je javnosti bio predočen stilski razvoj umjetnosti i umjetničkog obrta od 14. do kraja 20. stoljeća.

Program Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO održavao se od 2009. sve do potresa 2020. godine s naglaskom na otvaranju novog idejnog prostora između predmeta i posjetitelja. Koncepcija tih izložbi omogućila je da se otvore pitanja vezana za društveni, ekonomski i politički kontekst umjetnosti.

Više na: https://www.muo.hr/suvremeni-umjetnici-u-stalnom-postavu/

 

 

11:05 – 11:30  Okrijepa i druženje

 

 

11:30 – 11:55

dr. sc. Sandra Križić Roban

O čemu govorimo, kad govorimo o ženskom pogledu u fotografiji?

Erna Gozze, iz privatnog albuma, 1930-e

U povijesti hrvatske fotografije, ženski fotografski pogled uglavnom nije bio smatran izazovnim, dok se, prema mišljenju kritičara, način kako žene gledaju i vide nerijetko odvijao u sigurnoj zoni komfora. Sudjelovanje žena na fotografskoj sceni u Hrvatskoj intenzivira se nakon Drugog svjetskog rata, no pojedinačne autorice javljaju se i prije toga, pa i u vrijeme ratnih stradanja. Iako saznanja o pojedinim situacijama možemo zahvaliti upravo njihovom specifičnom pogledu, on dosad nije bio predmet pojedinačnog istraživanja.

U svrhu redefiniranja ženske percepcije i politike gledanja, stekli su se uvjeti predstavljanja njihove fotografske prakse u Hrvatskoj i osobite rasvijetljene sobe u kojoj ne nastaju samo intimne scene, nego i fotografije koje na inovativan i intrigantan način doprinose promjeni paradigme o tzv. “ženskim” temama.

 

 

11:55 – 12:20

Darko Šimičić

TO MOGU I JA
Neki primjeri radikalne umjetničke prakse u Hrvatskoj do 1960. do danas

Mladen Stilinović, 1979.

Naslov predavanja preuzet je iz crteža Mladena Stilinovića iz 1979. godine kojim autor
ironizira vlastiti umjetnički opus. Ova fraza, nebrojeno puta ponovljena, često se koristi kao izraz nezadovoljstva upućen prema drugoj osobi, u ovom slučaju nekom umjetniku i njegovom radu. Upućuje ga promatrač koji u prvom susretu s nekonvencionalnim umjetničkim djelom ne pokušava pročitati autorovu ideju nego trenutno reagira odbijanjem i stavom da je to što gleda nevažno, nezanimljivo, isprazno ili bezvrijedno. Ta prva reakcija najčešće ostaje izrečena bez ikakve ideje da se učini i najmanji napor i pokuša shvatiti kontekst i ideju umjetničkog djela.

Namjera izlaganja je dati osnovna uputstva za čitanje i upotrebu nekih umjetničkih djela i pravaca. Nužno jei potaknuti slobodan pristup informacijama o suvremenim događanjima na polju umjetnosti i kulture kroz permanentno obrazovanje tijekom školovanja, a kasnije zaintersirati publiku i poticati je na  otvorenu komunikaciju prema svijetu umjetnosti.

 

 

12:20 – 12:30 Pitanja za sudionike

12:30 – 12:45 Okrijepa

 

 

12:45 – 13:50

Vanja Babić i Saša Pavković: 

ANIMIRANI/EKSPERIMENTALNI FILM I VIDEO U HRVATSKOJ

(ODABRANI PRIMJERI)

Dušan Vukotić “Surogat”, 1961.

 

ANIMIRANI/CRTANI FILM 60-ih GODINA:

Dušan Vukotić: SUROGAT (1961.) – 9′ 20″

Grgić, B. Kolar, A. Zaninović: PROFESOR BALTAZAR – HANIBALOVE ALPE (1967.) – 9′ 10″

 

EKSPERIMENTALNI FILM I VIDEO 70-ih I 80-ih GODINA:

Ivan Ladislav Galeta: TV PING-PONG (1975/78.) – 2′ 00″

                                       WATER PULU 1869 1896 (1987/88.) – 8′ 50″

Dalibor Martinis: OPEN REEL (1976.) – 4′ 30″

Sanja Iveković: MAKE-UP – MAKE DOWN (1978.) – 9′ 00″

Željko Kipke: CRNO CRNIJE OD CRNOG (1985.) – 7′ 02″

 

EKSPERIMENTALNI FILM/VIDEO U 21. STOLJEĆU 

Željko Kipke: UNYIELDING LOOK INTO THE FUTURE (2013.) – 10′ 25″

 

 

HVALA!

Sanja Iveković, Dalibor Martinis, Željko Kipke, Obitelj Ivana Ladislava Galete, Branka Benčić, Sabina Salamon, Sanja Borčić, Diana Nenadić, Tatjana Aćimović

Jelena Velić, Tomislav Belušić, Gordana Juran Ratković, Nikola Barbarić, Mišel Doskočil, Boro Petrek, učenici i profesori Srednjih škola u Križevcima, Pučko otvoreno učilište Križevci

 

REALIZIRANO POSUDBOM IZ ZBIRKE

Umjetnika: ŽELJKO KIPKE i DALIBOR MARTINIS

I Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Zagreb Film, Hrvatski filmski savez

                   

TEHNIČKA PODRŠKA

Kino Križevci, Srednja škola “Ivan Seljanec” Križevci, Televizija Križevci, Hotel “Kalnik” Križevci i Križevački poduzetnički centar

                         

 

 

REALIZIRANO SREDSTVIMA

Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije

 

  

BIOGRAFIJE


Branko Franceschi (Zadar, 1959.), povjesničar umjetnosti, od veljače 2020. obnaša dužnost ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. Ravnatelj je Galerije umjetnina u Splitu od 2014. do 2020. Od 2010. godine direktor je Virtualnog muzeja avangardne umjetnosti www.avantgarde-museum.com, od 2008 – 2010. godine ravnatelj je HDLU Zagreb www.hdlu.hr, u periodu 2004. – 2008. ravnatelj je Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci www.mmsu.hr, a od 1987.  do 2004. godine voditelj je i kustos Galerije Miroslav Kraljević u Zagrebu.  Tijekom karijere organizirao je brojne samostalne i skupne izložbe domaćih i stranih umjetnika u zemlji i inozemstvu, te obnašao dužnosti: nacionalnog selektora na 26. Bijenalu u Sao Paulu 2004., 2. Međunarodnom bijenalu u Pragu 2005. godine, člana kustoskog tima 1. Bijenala Kvadrilaterale u Rijeci i 2. Međunarodnog bijenala mladih umjetnika u Bukureštu 2006., te Overlapping Biennial u Bukureštu 2012. godine. Povjerenik je i kustos Hrvatskog paviljona na 55. Venecijanskom bijenalu 2013, kustos je hrvatskog paviljona na 52. Venecijanskom bijenalu 2007. godine i 11. Međunarodnoj izložbi arhitekture Venecijanski bijenale, 2008. godine. Kao nezavisni kritičar napisao je brojne priloge za dnevni tisak, umjetničke revije i časopise, TV i radio emisije te je inicirao i koordinirao rezidencije i projekte kulturne razmjene Hrvatske i SAD (P.S.1 međunarodni studio programi, Eastern European Residency Exchange), te Hrvatske i Velike Britanije (Blind Date). Organizirao je mnogobrojne posjete inozemnih kustosa i umjetnika u Hrvatsku koji su rezultirali uključivanjem domaćih umjetnika u važne međunarodne projekte. Organizirao je brojne izložbe u inozemstvu od kojih se ističu hvaljene izložbe u New Yorku, Budimpešti i Istanbulu, a u Hrvatskoj je organizirao izložbe istaknutih međunarodnih umjetnika poput Luc Tuymansa, Tony Cragga, Miroslawa Bałke, Carl Micahel von Hausswolffa, te mnogobrojne izložbene projekte koji su predstavljali domaće i inozemne umjetnike. 

Član je AICA Croatia (upravni odbor), ICOM, CIMAM, DPUH i aktualnog saziva Hrvatskog muzejskog vijeća pri Ministarstvu kulture RH.

Dobitnik je Godišnje nagrade za likovnu kritiku HS AICA 2018. godine.


Jasmina Fučkan diplomirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlena je u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu kao voditeljica muzejskih zbirki kiparstva i bjelokosti. Od 2009. do 2020. kustosica je izložbenog programa Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO.

Kao kustosica, koautorica ili autorica sudjelovala je u organizaciji izložbi iz fundusa i monografskih nastupa suvremenih autora. Urednica je monografije Svjetlan Junaković / crteži iz blokova 2011. – 2021. (Sandorf, 2022.).
Objavljuje autorske tekstove o događajima na suvremenoj izvedbenoj sceni na e-portalu Plesna scena.
Članica je studijske sekcije ULUPUH-a.


Sandra Križić Roban doktorirala je u području povijesti umjetnosti te se bavi teorijom i kritikom, kustoskom praksom, nastavom i pisanjem. Radi na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu kao znanstvena savjetnica u trajnom zvanju. Teme istraživanja su joj suvremena umjetnost, povijest i teorija fotografije, poslijeratna arhitektura, problematika javnog prostora i alternativne strategije sjećanja. Jedna je od osnivačica Ureda za fotografiju.

Objavila je knjige Na drugi pogled: pozicije suvremene hrvatske fotografije (UPI2M & IPU, 2010.), Hrvatsko slikarstvo od 1945. do danas: odgovornost slike u vrijeme nestrpljivog pogleda (Ljevak, 2013.), monografije Hana Miletić – Street Photography (UzF, 2016.), Vlado Martek – Pripremanje za fotografiju (UzF, 2018.), Anabel Zanze – Napinjanje teksta (Gliptoteka HAZU, 2018.), Branko Balić (IPU, 2022.), te Pisma Ireni. Rekonstrukcija izgubljenog vremena iz arhiva I. V. (Ljevak, 2022.) Izlagala je na međunarodnim konferencijama, priredila niz samostalnih i skupnih izložbi i objavila brojna poglavlja u knjigama, znanstvene i stručne radova, tekstove u katalozima, te kritike, prikaze i razgovore u domaćim i inozemnim tiskanim izdanjima.


Darko Šimičić (1957.) Suosnivač je i predsjednik Instituta Tomislav Gotovac u Zagrebu (2012.), gdje radi kao voditelj programskih aktivnosti. Bio je programski menadžer u SCCA / Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu (1994. – 2006.). Radio je u dokumentacijskom odjelu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu (2006. – 2009.). Član je Hrvatske sekcije međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA).

Krajem 1970-ih godina započeo je prikupljati osobni arhiv i stvarati kolekciju djela suvremenih umjetnika. Bio je kustos brojnih izložbi u zemlji i inozemstvu i autor niza tekstova i likovnih kritika. Održao je više predavanja u zemlji i inozemstvu. Njegova recentna istraživanja fokusirana su na grupe i umjetnike u hrvatskoj umjetnosti 60-ih i 70-ih godina (Tomislav Gotovac, Nove tendencije, Gorgona, Mangelos, Grupa šestorice autora).


Vanja Babić (1965.) diplomirao je povijest umjetnosti i povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1990. djeluje kao likovni kritičar, a od 1993. i kao kustos. Voditelj je Galerije MH od 1995. a od 2010. također je i stalni kustos suradnik u Galeriji Kranjčar. Priredio je i/ili predgovorom popratio više od dvije stotine samostalnih izložbi, a autor je ili koautor niza tematski koncipiranih skupnih izložbi. Prikazi izložbi, likovne kritike i razgovori s umjetnicima objavljeni su mu u postojećim ili više nepostojećim novinama odnosno časopisima Vijenac (gdje je i urednik likovne rubrike), Kontura, 15 dana, Cicero, Zor, a povremeni je suradnik i časopisa 365ᵒ što ga izdaje Slovačka nacionalna galerija iz Bratislave. Od 2003. do 2005. bio je koautor i voditelj obrazovnog serijala Hrvatske televizije Percepcija s temama iz suvremene umjetnosti, a od 2018. autor je i voditelj emisije U vizualnom kodu na 3. programu Hrvatskoga radija. Autor je scenarija za kratki dokumentarni film o Jurju Dalmatincu u produkciji HRT-a (redateljica Snježana Samac)Bio je članom niza stručnih povjerenstava za odabir ili otkup radova kao i za dodjelu nagrada (24. salon mladih, 13 bijenale mladih Mediterana – hrvatska likovna selekcija, Erste fragmenti, Essl Art Award, 5. hrvatski trijenale crteža, Nagrada Vladimir Nazor za likovnu umjetnost za 2019. i 2020.)

Član je AICE i Matice hrvatske.


Saša Pavković, rođen u Osijeku 1965., kazališnom, likovnom, književnom i medijskom kritikom bavi se od kraja osamdesetih. Od sredine devedesetih radi kao novinar i urednik u Informativnom programu Hrvatske radio televizije a surađivao je i u emisijama Dokumentarnog, Mozaičkog i Obrazovnog program te na Hrvatskom radiju. Napisao više predgovora za izložbe hrvatskih umjetnika mlađe generacije, posljednjih godina surađivao na projektima Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti – “Ikonografija grada II. (1950. – 2000.+) Vizije grada” i Muzeja grada Zagreba – Stadion Maksimir [sportska Arhitektura Vladimira Turine].


VIZUALNI IDENTITET MUZEJA: Rašić+Vrabec

DIZAJN VIZUALA PROJEKTA: Zrinka Zagorec

LEKTURA I KOREKTURA: Martina Majdak

AUTORICA PROJEKTA: dr. art. Tea Hatadi