Izložba: “Nasljeđe obitelji Marcela Kiepacha”

U sklopu manifestacije

“Dani Marcela Kiepacha”

povodom obilježavanja 126. rođendana Marcela Kiepacha

u organizaciji Grada Križevaca, Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci i  Gradskog muzej Križevci

u Likovnoj galeriji  10. veljače 2020. otvara se izložba

“Nasljeđe obitelji Marcela Kiepacha”

uz goste predavače: Zoran Homen i Ottone Novosel-Franz

Izložba ostaje otvorena do 14. veljače 2020. svaki dan od 10 – 13 sati.

12. i 13. veljače za učenike osnovnih i srednjih škola muzej je organizirao besplatno vođenje uz prethodnu najavu na ozren.gmk@gmail.com

Obitelj Kiepach zasigurno je jedna od najznačajnijih plemićkih obitelji koja je ikada živjela u Križevcima. Osim po, danas nažalost porušenom, dvorcu, obitelj je među Križevčanima ostala zapamćena po Marcelu Kiepachu mlađem, „izumitelju u kratkim hlaćama“. Marcel je još u tinejđerskoj dobi osmislio i patentirao neke od najkorisnijih uređaja prošlog stoljeća. Sticajem povijesnih okolnosti on je gotovo zaboravljen, no njegova se otkrića koriste i danas. Zahvaljujući angažmanu bivšeg ravnatelja Gradskog muzeja Križevci, Zorana Homena, Križevčani su 2004. godine imali priliku upoznati obitelji Kiepach na velikoj izložbi u križevačkom Muzeju, a koja se temeljila prvenstveno na građi koju je darovala Marcelova mlađa sestra Paula Nestorof. Kako je od izložbe prošlo dosta vremena, Muzej će ponovo izložiti dio izložbenog postava kao prisjećanje na obitelj Kiepach, a mlađima, koji nisu bili u mogućnosti obići izvornu izložbu, omogućiti da saznaju osnovne činjenice o prošlosti Kiepach u Križevcima te životu Marcela Kiepacha.

Na Kiepachov rođendan 12. veljače, u dvorani Razvojnog centra i tehnološkog parka koja nosi njegovo ime, otvara se izložba inovacija na kojoj će učenici i križevačka poduzeća pokazati svoje radove. Izložbi će svojim predavanjem pridonijeti i gosti predavači, među njima je Luka Veverec, osnivač Parka znanosti u Oroslavju. Gostovat će i članovi udruge P.O.I.N.T. Nikola Ostojčić, Ivan Ivanović i Hrvoje Belani koji će predstaviti lik i djelo Marcela Kiepacha, inovacije u umjetnosti, ideju o križevačkom muralu te predstaviti digitalno zdravstvo u službi zdravlja- otkrivaju organizatori.

Sa inovacijama na području poljoprivrede predstavit će se Visoko gospodarsko učilište, a svoje radove mogu pokazati i zainteresirani građani uz prethodno popunjenu prijavnicu koju treba dostaviti na e-mail: jelena.jakara@krizevci.hr ili osobno u Gradsku upravu Križevci, soba broj 9.

Prijavnica za sudjelovanje na Danima Marcela Kiepacha