Najava: Program Križevačkog likovnog ljeta 2020.

DRUGO KRIŽEVAČKO LIKOVNO LJETO

Križevačko likovno ljeto je jednomjesečni likovni i edukativni program koji uključuje stvaralaštvo sugrađanki i sugrađana, vrijednih i kreativnih Križevčanki i Križevčana, koji se amaterski ili profesionalno bave likovnim izričajem te njeguju kulturu stvaralaštva. Ove godine biti će predstavljene i dvije gostujuće izložbe, a to je izložba akademskog slikara iz Koprivnice, Darka Markića i izložba “Hlebinska škola” Muzeja grada Koprivnice.
Program je prošle godine omogućen uz potporu dobre volje Križevčanki i Križevčana, a ove godine i uz potporu  Grada Križevaca, Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Koprivničko-križevačke županije. Poklon je svim sugrađanima i posjetiteljima Grada Križevaca. Cilj ovog programa je obogatiti kulturnu ponudu grada u ljetnim danima i pružiti sadržaj koji će skratiti i obogatiti vrijeme između doručka i ručka, predstaviti bogate likovne aktivnosti kojima su posvećeni naši sugrađani te pružiti mogućnost istima da sa svima podijele svoje kreativno iskustvo, te istovremeno prezentirati i promovirati bogatstvo muzejskih zbirki i fundusa muzeja. Autorica i kustosica manifestacije Gradskog muzeja Križevci, „Križevačko likovno ljeto“ koja se po prvi puta održala prošle 2019. godine je Tea Hatadi.

23. 06. – 4. 07. 2020. DARKO MARKIĆ “LANDSCAPE”

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci

Otvorenje u 19 sati

Nova serija radova „Landscape“ sastoji se od preko 30 slika u mediju ulja na platnu. U ovom se ciklusu vraćam apstraktnom slikarstvu pokušavajući doći do početne točke, elementarnih poteza kroz meditativno posvećivanje jednom motivu: drvetu, krošnji, listu. Pri tom ne oponašam prirodu već njene vrijednosti i učinke prenosim u strukturu slike. Gotovo zenovski, nježnim potezima kistom i spontanom slikarskom gestom stvaram intimističke delikatne prizore koji prenose svjetlo, lelujavi pokret, lahor. Bježim od impasta i prenaglašene gestualnosti, slike završavam glatkim slojem te težim koncentriranju na ono suštinsko u motivu. Pristupajući ponovno slikarstvu opušteno, ali posvećeno, odlaženjem u gotovo potpuno apstrahiranje, gradim i naznačavam suptilne prostore koji se stvaraju kad pokušavamo uhvatiti bit nekog motiva, bit promatranog. Slike podsjećaju na tzv. apstraktne pejsaže. Nijedan od prikazanih pejzaža ne možemo, naravno, geografski smjestiti, ja ih doživljavam kao krajolik svih krajolika, predstavljen kroz ekstremno kadrirane krošnje stabala. Darko Markić

Kustosica izložbe: Tanja Špoljar

Autor predgovora: Marijan Špoljar.

SRPANJ 2020.

01. 07. 2020. od 10 do 13 sati

POP UP IZLOŽBA IZNENAĐENJA

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci

Izložba iznenađenja, prva u nizu Pop up izložbi ovogodišnjeg Križevačkog likovnog ljeta, predstaviti će djela iz jedne od zbirki Gradskog muzeja Križevci. Gradski muzej Križevci broji petnaest zbirki s više tisuća predmeta od kojih većina nikada nije izložena. Tako će se na ovoj izložbi naći djela koja se nemogu naći u stalnom postavu Gradskog muzeja Križevci.

02. 07. 2020. od 10 do 13 sati

POP UP IZLOŽBA: ANA PETEK “TIŠINA”

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci

Ana Petek predstavit će se serijom od dvadesetak fotografija pod zajedničkim nazivom “Tišina”. Za vrijeme trajanja izložbe posjetitelji će imati prilike, osim uživati u motivima kojima su zaokupljene fotografije,  upoznati i mladu već nagrađivanu autoricu.

03. 07. od 10 do 13 sati

TEMATSKO VODSTVO U GRADSKOM MUZEJU KRIŽEVCI

Gradski muzej Križevci

Gradski muzej otvara svoja vrata u stalni postav za najmlađe uz pratnju roditelja gdje će imati prilike razgledati stalni postav besplatno uz tematsko vodstvo naših kustosa. Vodstva će se održati u tri grupe s početkom u 10 i 15, 11 i 15 te 12 i 15 sati.

07. 07. 2020. od 10 do 13 sati

POP UP IZLOŽBA: MATEJA RAGUŽ “KONTEMPLACIJA”

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci

Mateja Raguž razvija svoj likovni izričaj u skulpturi te će se na ovoj izložbi predstaviti s nekoliko djela koja su nastajala proteklih godina. U sklopu izložbe na kojoj ćete moći upoznati autoricu, Mateja je pripremila i malu radionicu modeliranja za sve uzraste.

08. 07. 2020. od 10 do 13 sati

POP UP IZLOŽBA: „POCULICE KRIŽEVAČKOG KRAJA“

KUD “Prigorje” i Gradski muzej Križevci

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci

Na izložbi će se moći vidjeti iznimno vrijedne i likovno beskrajno zanimljive poculice iz fundusa Gradskog muzeja Križevci kao i dio bogate kolekcije koju čuva KUD „Prigorje“.

09. 07. – 25. 07. 2020. SAŠA ŽIVKOVIĆ „MJESTO GDJE SU SJENE HLADNE“

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci

Otvorenje u 19 sati

Projektom autor Saša Živković predstavlja radove koji su oblikovani specifično za Likovnu galeriju  Gradskog muzeja Križevci. Saša Živković će prezentirati ambijente koje povezuje ideja odnosa umjetnika, umjetnosti i društva. Pogled je to i na lokalnu i na globalnu poziciju – istodobno na poziciju kulturnih institucija kao medijatora. Autor daje svoj pogled na poziciju umjetnika u kontekstu osobnog i kolektivnog kroz promatranje polja moći (ne)djelovanja. Na izložbi će biti izloženi radovi multimedijalnog karaktera od fotografije, ambijenta, instalacije do performansa. Ovim projektom se autor referira na izložbu  „Galerija“ koju je realizirao 2002. u Likovnoj galeriji  Gradskog muzeja Križevci kroz ideju vodilju koju je tada autor postavio, a u ovom projektu je autor zaokružuje.

Kustosica izložbe: Tea Hatadi

Autor predgovora: Marijan Špoljar

10. 07. 2020. od 10 do 13 sati

POP UP IZLOŽBA: JUNIORI KLK “Križevačke vedute”

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci

Križevački likovni krug

Križevački likovni krug proširio je svoje djelovanje od ove godine  i na najmlađe. Tako se formirala juniorska grupa, pa će se upravo njihova prva izložba održati u sklopu Križevačkog likovnog ljeta, a uz predstavljanje radova u Atriju naše likovne galerije moći ćete se družiti s malim polaznicima i saznati sve o aktivnostima KLK-a.

14. 07. 2020. od 10 do 13 sati

POP UP IZLOŽBA: RENATA MAUROVIĆ “SENSES”

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci

Renata Maurović već je više puta na izložbama fotografije oduševila publiku s mikrosvjetovima koje svojim objektivom bilježi u prirodi. Za vrijeme trajanja izložbe posjetitelji će se moći družiti s autoricom koja im možda otkrije kako pronalazi motive i inspiraciju za svoju fotografiju.

15. 07. 2020. od 10 do 13 sati

POP UP IZLOŽBA: TOMISLAV SUKALIĆ “OKOM OKO OTOKA”

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci

Tomislav Sukalić predstaviti će se fotografijama koje su nastale iz strasti prema prirodi i ljepotama prirode. Svojim objektivom Tomislav na putovanjima bilježi vizure na kojima se tek u nekim detaljima nazire ljudski utjecaj. Posjetitelji će, osim u fotografijama moći provesti prijepodne u društvu samog autora.

21. 07. 2020. od 10 do 13 sati

POP UP IZLOŽBA: TANJA TOPOLOVEC “Finding reality”

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci

In rebellion against my own mind. an impulse, an emotion
Being pulled
in color. red
out of comfort zones
No concept, just art
no agenda, no end in sight
To see where it leads. trusting the creative process
forces.
energy
creation. morphing mutation
Imagination taking its shape and form
serenely surreal imagery
tangible and tactile
a movement. a sound
language, body
shamanism
on illusions and realities
out of synergies, towards Eastern Suns
head gear
performance.
pieces

TT

maske: Tanja Topolovec

video: Jivan Frenster

glumci: Andy Korb, Natarajan

tekst: Tanja Horvat-Korent

fotografija: Eva Gyulaiova

Berlin 2020

22. 07. 2020. od 10 do 13 sati

POP UP IZLOŽBA I DOGAĐAJ: BOBA CSIK I JOSIP PETRLIĆ PJER “ŠTATUTKO”

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci

Krasnu priču „Štatutko“ križevačkog pisca i pjesnika Josipa Petrlića Pjera svojim ilustracijama vizualizirala je križevačka slikarica Boba Csik. U Atriju naše Likovne galerije predstaviti ćemo orginalne ilustracije, a posjetitelji će imati prilike iz prve ruke saznati više o „Štatutku“ i njegovim pustolovinama uz ugodno društvo autora.

23. 07. 2020. od 10 do 13 sati

POP UP IZLOŽBA: MARTA KATAVIĆ “CROQUIS”

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci

Marta Katavić mlada je križevačka slikarica koja svoj talent gradi na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Iznimnu slikarsku i crtačku vještinu predstavit će recentnim ekspresivnim crtežima, krokijima, različitih motiva i slikarske ekspresije.

24. 07. 2020. od 10 do 13 sati

POP UP IZLOŽBA: SENIORI KLK “RECENTNO”

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci

Križevački likovni krug

Križevački likovni krug u sklopu Križevačkog likovnog ljeta predstaviti će recentne radove svojih članica i članova u Atriju likovne galerije, a posjetitelji će moći uživati u raznolikim motivima i likovnim izričajima uz ugodno druženje s autoricama i autorima.

28. 07. – 28. 08. 2020.

HLEBINSKA ŠKOLA

Muzej Grada Koprivnice 

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci

Otvorenje izložbe u 19 sati

»Ja sam za zemlju vezan cijelog svog života. Ona me inspirira (…) slikam kud hodim, slikam ne olovkom, već mislima.« (Ivan Generalić)1. Crvena ili crna. Svud je ista. Mada tvrda i surova, prehranjuje i povezuje. ZEMLJA. Zemlja hrani more, more natapa zemlju.

Nakon što smo krajem 2019. u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci otvorili izložbu „Zemlja“ i obilježili 90. obljetnicu formiranja Udruženja umjetnika Zemlja u Križevce stižu djela onih koji su (djelomice) stasali zahvaljujući njihovim idejama i počelima, ali i njihovi nastavljači okupljeni pod nazivnikom Hlebinske škole. Grupu Zemlja činili su akademski obrazovani autori koji su uvelike utjecali na razvoj hrvatskog naivnog slikarstva utemeljenog na radovima talentiranih seljaka-slikara, bez formalnog likovnog školovanja. Uz susrete s Krstom Hegedušićem, suosnivačem grupe Zemlja, pripadnici 1. generacije Hlebinske škole razvijali su urođeni talent i upoznavali likovne tehnike – od crteža i akvarela, sve do ulja na platnu i staklu. Potonje će pritom postati prepoznatljiva karakteristika Hlebinske škole. Krsto Hegedušić za vrijeme (ljetnog) odmora u Hlebinama upoznaje Ivana Generalića i Franju Mraza. Prema zemljaškim postulatima potiče ih da slikaju ono što ih okružuje, svakodnevicu podravskog sela s početka 20. stoljeća koja je često brutalna, sirova i razvojno zaostala temeljena na teškom fizičkom radu koji omogućuje preživljavanje.

Kustosica Izložbe: Helena Kušenić

1 SUMPOR, Svjetlana: Ivan Generalić: 1946 – 1961. Zagreb: Hrvatski muzej naivne umjetnosti, 2014.,72.

Zahvaljujemo Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Gradu Križevcima i
Koprivničko – križevačkoj županiji koji su financirali realizaciju
programa.
Zahvaljujemo svim ustanovama i pojedincima koji su pomogli u
ostvarenju projekta.