Izložba: Križevački kipar Stjepan Szever(in) – najznačajniji predstavnik pokrajinskog baroka u Hrvatskoj

NAJAVLJUJEMO!

22. 7. – 4. 9. 2021.

IZLOŽBA:

KRIŽEVAČKI KIPAR STJEPAN SZEVER(IN) – NAJZNAČAJNIJI PREDSTAVNIK POKRAJINSKOG BAROKA U SJEVERNOJ HRVATSKOJ

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci

OTVORENJE IZLOŽBE:

22. 7. 2021. U 18 sati

 

Autor i kustos izložbe: dr. sc. Zdenko Balog

Stručne suradnice:

Jasmina Fučkan, viši kustos, voditeljica Zbirke bjelokosti i Zbirke kiparstva, Muzej za umjetnost i obrt;

Tea Hatadi, kustos, voditeljica Umjetničke zbirke i Sakralne zbirke, Gradski muzej Križevci;

Draženka Jalšić Ernečić, viši kustos / povjesničar umjetnosti, Muzej grada Koprivnice

 

Velikim dijelom 18. stoljeća u sjevernoj Hrvatskoj jedan je od najraširenijih i najproduktivnijih izražajnih fenomena, pokrajinsko pučko barokno kiparstvo. Kako mu i samo ime kaže, radi se o djelovanju priučenih nadarenih drvodjelja bez formalnog umjetničkog školovanja, koji počinju djelovati negdje od početka 18. stoljeća, da bi ih koncem istog stoljeća pomalo zamijenio uvoz konfekcijskog crkvenog namještaja, dopadljivijeg, ali bez individualnih crta. Mnoštvo autora, talentiranih i vještih, zadovoljavaju potrebe tržišta, nakon Velikog oslobodilačkog rata i Karlovačkog mira. Odjednom, potrebe za produkcijom su porasle: svaka crkva i kapelica žudila je za novim inventarom, koji je bio u lošem stanju jer su tijekom prethodnih stoljeća bili drugi prioriteti. Samo se redovničke kiparske škole i narudžbe mogu mjeriti sa velikom produkcijom pokrajinskih kipara. Osim redovničkih radionica, samo su jaki urbani centri poput Zagreba ili Varaždina, imali snage i sredstava školovati vlastite kiparske grupe, odnosno uvoziti kipare sa srednjoeuropskog tržišta.

Pokrajinski kipari, međutim, anonimni su i nepoznati, te ih struka rijetko uspije grupirati po nekom dominantnom djelu: ‘Majstor čazmanskog oltara’, ‘Križevački pokrajinski majstor’, svaki uglavnom sa po nekoliko oltara ili drugih dijelova crkvenog inventara. Ipak, barem jedan od majstora pokrajinskog baroka poznat nam je imenom, prezimenom, te jednim ‘potpisanim’ oltarom, ‘Dominus sculptor Stephanus Szeverin Crisiensi’. Otkriće ovog imena dugujemo Anđeli Horvat, koja nalazi bilješku o ugovoru sklopljenom s njime u spomenici župe Drnje. Tu je i sumaran opis oltara, koji je predmet ugovora, a kako je dio kipova s oltara sačuvan u Zagrebu u Muzeju za umjetnost i obrt, dobili smo mogućnost poredbenom analizom utvrditi skicu za opus ovog pokrajinskog majstora. Ovaj veliki posao obavila je najbolja poznavateljica baroknog kontinentalnog kiparstva, Doris Baričević. I naš će se rad na proučavanju nekih segmenata njegovog djela najčešće pozivati na njen veliki autoritet. Najveći dio predloženog kataloga djela oslanja se na njene radove, pa time s većim ponosom ističemo i skromni vlastiti doprinos, neke korekcije i dopune njenim atribucijama.

Nesumnjivo najjači pokrajinski majstor, koji svojim opusom širi samu definiciju pokrajinskog baroka, Stjepan Sever – zajedno s bezimenim majstorom, koji također najvjerojatnije djeluje u Križevcima, oko kojeg se formira opus većeg broja zanimljivih radova – čini Križevce nadregionalnim centrom pokrajinskog kiparstva 18. stoljeća. (dr. sc. Zdenko Balog)

 

  • (Gradski muzej Križevci zadržava pravo izmjene datuma i vremena otvorenja izložbe o ćemu će na vrijeme obavijestiti javnost)

 

Zahvaljujemo Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, Gradu Križevcima i Koprivničko – križevačkoj županiji koji su pružili potporu za realizaciju Programa Gradskog muzeja Križevci, Zahvaljujemo Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu i Muzeju grada Koprivnice na posuđenim eksponatima i na suradnji. Zahvaljujemo Grawe Hrvatska d.d.

Zahvaljujemo svim ustanovama i pojedincima koji sudjeluju i koji su pomogli u realizaciji projekata i programa.

PRATITE NAS NA YOU TUBE KANALU Gradski muzej Križevci https://www.youtube.com/channel/UCM9QwMssLgV1SYDJ6magalw

Molimo da se pridržavate svih epidemioloških mjera. U svim zatvorenim i otvorenim prostorima Galerije posjetitelji su dužni nositi zaštitnu masku i održavati razmak od 2 metra. U prostoru Likovne galerije i Muzeja ograničen je broj posjetitelja u isto vrijeme. Pri ulazu u Muzej i Galeriju upotrijebite dezinfekcijsko sredstvo. Ako imate respiratornih bolesti ili povišenu tjelesnu temperaturu molimo Vas ostanite kod kuće.

 

Istaknuta slika:Kapele Svete Klare, Novigrad Podravski; Fotografija: dr. sc. Zdenko Balog