Pop up izložba: Gabriel Rožić “Svijet u meni”

3. KRIŽEVAČKO LIKOVNO LJETO

13. 7. 2021. od 10 do 13 sati 

POP UP IZLOŽBA: GABRIEL ROŽIĆ “SVIJET U MENI”

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci

Gabriel Rožić rođen je 13. 07. 2007. u Zagrebu. Pohađa osnovnu školu u Križevcima.

Već u najranijem djetinjstvu pokazuje privrženost ostvarivanju svog unutarnjeg svijeta različitim putevima umjetničkog izražavanja. Svojim malim prstićima plastelinom minuciozno oblikuje likove iz crtića te slika živu i mrtvu prirodu iz svakodnevnog života. Traži poduku u korištenju igle i konca kako bi mogao izrađivati krpene lutke i odjeću za svoje plišance. Plastičnu ambalažu pretvara u prikaze iz svakodnevnice. Hrpa papira, olovaka, flomastera i vodenih boja bili su mu stalni pratioci. Crtao je sve oko sebe uključujući i prostorije u kojima je boravio. Pri tome su bili zapanjujući perspektivni prikazi jer u mu u to doba pojam perspektive nije bio poznat.

Otkako je postao školarac, navike su se izmijenile. Ulazi u svijet stripova i ilustracija, a tematski rado poseže za likovima iz prošlosti kao što je Magda Herucina i povijesnim događajima primjerice bitkama s Osmanlijama. Voli izrađivati papirnate predmete, a osobito origami.

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije.