Nastavak istraživanja nalazišta Brezovljani

Gradski muzej Križevci nastavit će od 05. listopada 2021. s istraživanjem neolitičkog nalazišta Brezovljani. Program je sufinanciran sredstvima Koprivničko – križevačke županije i Općine Sv. Ivan Žabno.

Lokalitet je prvi put istraživan 1973. g., a rezultati istraživanja ukazivali su na postojanje posebnog brezovljanskog tipa sopotske kulture s prijelaza srednjeg na kasni neolitik. Nastavak istraživanja uslijedio je 2002. god. na poticaj Gradskog muzeja Križevci koji je nalazište istraživao do 2016. god. Istraživanjima je utvrđeno je postojanje velikog organiziranog naselja iz razdoblja mlađeg kamenog doba te je izdvojen horizont Brezovljani -Sé-Lužianky koji ukazuje na kontakte i povezanost ovog lokaliteta sa srednjeeuropskim kulturnim krugom koji obuhvaća područje današnje zapadne Slovačke, Donje Austrije i Gradišća u Austriji i Mađarskoj te južnu Mađarsku. Tijekom istraživanja ovog nalazišta pronađeni su brojni ulomci keramičkog posuđa, antropomorfne figurine, kameni žrvnjevi, polirano te okresivano kameno oruđe.

U ovogodišnjim istraživanjima sudjelovat će kao stručni suradnik dr. sc. Zorko Marković, umirovljeni viši znanstveni suradnik.