Izložba: Đurđica Balog i Pero Topljak “Ženska i muška perspektiva u naivnom slikarstvu”

Izložba

Đurđica Balog i Pero Topljak: Ženska i muška perspektiva u naivnom slikarstvu

30. 3. – 15. 4. 2023.

Otvorenje izložbe 30. ožujka 2023. godine u 18 sati, Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/1, Križevci

Izložba ostaje otvorena do 15. travnja 2023.

OBOJANA ZRCALA PROŠLOSTI – NEODOLJIVA LJEPOTA ŽIVLJENJA

 

“Ona i on su slikarica i slikar, ona i on su u obojanim zrcalima prošlosti, ona i on su dio svakog zabilježenog trenutka, kadra, radnje, a na kraju postaju oni, zajedno, u zagrljaju i plesu, u radu i pokori, u obilju i siromaštvu, u molitvi i pijanstvu… Obojana zrcala prošlosti nisu prošlost, samo prošlost zrcale, a ostaju zauvijek ozarena suncem i okupana neodoljivom lakoćom i ljepotom življenja, ali i stvaranja života.

Nije ovo izložba dvoje predstavnika naivne umjetnosti, ova izložba je puno više! Ova izložba je oda jednom velikom slikarskom prijateljstvu, jednom suživotu u svijetu gdje su granice ponekad stroge, ali fleksibilne i lako se isprepliću. Ova izložba je spoj dvoje slikara koji su odavno spojeni, spojeni kao kolege i prijatelji svojim stvaralačkim pozivom, svojom ljubavlju prema slikarstvu i stvaranju, ljubavlju prema životu, živim bićima koja ih okružuju, a koja oni svim srcem prihvaćaju, njeguju, uzimaju najljepše i najružnije, bilježe na svojim slikama kojima im sve usvojeno stvaralaštvom i slikarstvom vraćaju. Utkan je život u slike, ali i slikarstvo Đurđice i Pere utkano je u okruženje u kojem bivaju i u kojem stvaraju, utkano je njihovo stvaralaštvo u život njihovih najbližih, obitelji, prijatelja, susjeda, grada i županije. Bez slikarstva ovo dvoje iznimnih i toplih duša ne piše se ni umjetnost, ni kultura, ni povijest ili promocija grada Križevaca ni Đurđevca, kao što se bez njih ne piše povijest naivnog slikarstva u Hrvatskoj.

Definicija naivne umjetnosti: Naivna umjetnost je likovna djelatnost neprofesionalnih i neškolovanih pojedinaca koji snagom svojega nadahnuća i tragalačkim ostvarenjima prerastaju amaterizam i formiraju poseban segment suvremene likovnosti. Kao likovni izraz pojedinca naivna umjetnost bitno se razlikuje od pučke umjetnosti, koja je rezultat kolektivnoga nastojanja i tradicije; ona se po svojim obilježjima također razlikuje od umjetničkoga obrta, te od likovnog izraza djece, iako im je po vanjskom prividu srodna. Naivni umjetnik nastoji život i svijet u kojem živi zabilježiti pričom, bajkom ili mitom, tako da je narativnost jedno od najvidljivijih obilježja te umjetnosti.”

Iz predgovora: Tea Hatadi, kustosica izložbe

 

BIOGRAFIJE

Đurđica Balog rođena je 11. siječnja 1945. godine u Čvrstecu kraj Križevaca. U Križevcima stvara više od 60 godina, a likovni poticaj dobila je od čvrstečko-križevačkog akademskog slikara, pedagoga i dječjeg pjesnika Zvonimira Baloga. Hlebinska škola u mladosti ove slikarice bila je na vrhuncu pod utjecajem koje je Đurđica do zavidne vještine usavršila zahtjevnu tehniku slikanja na staklu. Đurđica Balog je svojim opusom zauzela značajno mjesto u krugu ‘naive’. Nakon više od pola stoljeća djelovanja u Križevcima Đurđica Balog danas je najznačajnija križevačka slikarica. Aktivna je članica likovnih udruga koje djeluju u Križevcima i redovito izlaže s Križevačkim likovnim krugom.

 

Pero Topljak rođen je 8. siječnja 1948. godine u Đurđevcu. Prve likovne korake započinje u osnovnoj školi uz pomoć nastavnika likovnog odgoja Ante Perkovića. Prve Topljakove slike, ulja na staklu i platnu, nastaju uz potporu i savjete đurđevačkog slikara i kipara Ivana Tomerlina. Sredinom šezdesetih godina dvadesetog stoljeća Topljak posjećuje majstorsku radionicu Krste Hegedušića, a uskoro i Ivana Lackovića, te postaje i član Društva naivnih umjetnika Hrvatske u Zagrebu.1972. godine u suradnji s Vladimirom Crnkovićem[1] objavljuje mapu crteža, a potom izlazi i autorska monografija. Sudjelovao je na brojnim kolonijama i izložbama u Hrvatskoj i van granica, diljem Europe, a za svoj rad primio je mnogobrojne nagrade i priznanja. Pero Topljak, osim slikarstva, cijeli život njeguje obiteljski život i vodi brigu o malom obiteljskom gospodarstvu.

[1] Vladimir Crnković hrvatski povjesničar umjetnosti (Zagreb, 15. V. 1942). Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ravnatelj Hrvatskoga muzeja naivne umjetnosti 2003–14. Likovne kritike i prikaze objavljuje od 1968. Bavi se teorijom naivne umjetnosti i suvremenom keramikom, piše predgovore u katalozima (M. Mehkek, P. Topljak, Lj. Njerš). Bavi se i grafičkim oblikovanjem. (Izvor: https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=12793)

 

Izložba će se moći razgledati do 15. travnja 2023. radnim danom od 10:00 do 13.00 i od 17:00 do 19:00 te subotom od 10:00 do 12:00 sati, nedjeljom, blagdanom, praznikom zatvoreno.

 

Realizacija izložbe sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije.

Ulaz na izložbu je besplatan.