SUFFEST: Urbane intervencije

??????? ???? | ???????? | ??. ??. – ??. ??. ????. | ????̌???? | ????: ????????
Festival suvremenih umjetničkih formi (SUFFest) u svom osmom izdanju posvećen je umjetnosti u javnom prostoru i praksama urbanih intervencija, a predstavit će raznoliki program s posvetom i podsjećanjem na događaje sličnog karaktera u Križevcima u zadnjih dvadesetak godina.
???????? ?́? ???? ??????? ? ?????? ??. ??. ????. ? ???????? ???????? ???????? ?????? ????̌???? ? ??:?? ? ?????̌??? „???? ?? ????? ??????“.
???????:
?????? ??. ??. ????. ? ??:?? ???? / ??????? ???????? ???????? ?????? ????̌????
Otvorenje SUFFesta
Umjetnici: Antonio Grgić, Tea Hatadi, Kruno Jošt, Marijan Molnar i Saša Živković
Otvorenje izložbe „Grad na drugi pogled“
Performans „Med i mlijeko“ – Kruno Jošt / izvodi Umjetnik u oporavku
??????? ??. ??. ? ??:?? ? / ????? ??????? ???????? ???????? ?????? ????̌????
Performans „Krug“ Saša Živković
?̌??????? ??. ??. ????. ? ??:?? ???? / ??????? ???????? ???????? ?????? ????̌????
Predavanje „Kako izgleda sjećanje?“ Saša Šimpraga
????? ??. ??. ????. ? ??:?? ???? / ???????? ??
Izložba „Sjećanje na kino Kalnik“ – kolekcija plakata Vlade Štrukleca
Ovim osmim izdanjem udruga K.V.A.R.K. se ujedno podsjeća na prve korake u prezentaciji umjetničkih praksi tog karaktera koje je izvodila na nekoliko drugih festivala; među prvima je projekt Urbanih intervencija (2003.) koji je realiziran u suradnji s križevačkim umjetnicima Tanjom Topolovec i Krunom Joštom te Culture Shock Festival (2007.) koji je u jednom svojem segmentu donio intervenciju Vlaste Delimar „Hrvatski proizvod“. Uz spomenute radove, udruga se ovom temom prisjeća urbanih intervencija koje su izveli austrijski umjetnici iz bečke udruge „Kforum Vienna“ u prvom izdanju SUFFesta 2007. g..
Osmo izdanje SUFFesta ponovo će staviti u fokus javne prostore tj. izaći na ulicu i kroz umjetničko-aktivističku sliku problematizirati drugačiji govor umjetnosti od uobičajenog koji je zatvoren u specijalizirane prostore. Program festivala donosi urbaneintervencije u centru Križevaca troje križevačkih, tj. umjetnika porijeklom iz Križevaca, Tee Hatadi, Krune Jošta i Saše Živkovića, a uz njih sudjeluju dva koprivnička umjetnika: Antonio Grgić i Marijan Molnar.
U partnerstvu s Gradskim muzejom Križevci u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci u utorak, 10. 10. 2023. u 18:00 h bit će postavljena izložba „Grad na drugi pogled“. Izložbom se daje uvid u Gn2p projekt uz izbor radova nastalih na dosadašnjih 13 održanih sekvenci u različitim gradovima diljem Republike Hrvatske. Riječ je o putujućem interdisciplinarnom edukacijsko izložbenom projektu Platforme za unapređenje kulture/PUNKT iz Zagreba koji povezuje angažirano promišljanje grada, umjetničku produkciju, edukaciju mladih kroz radionice s renomiranim suvremenim umjetnicima i razvoj publike.
Predavanjem „Kako izgleda sjećanje“ istaknuti aktivist, teoretičar i publicist Saša Šimpraga dat će uvid u strane i domaće prakse memorijalizacije u javnom prostoru.
U sklopu ovog segmenta festivala predviđamo posebnu izložbu filmskih plakata križevačkog autsajder umjetnika Vlade Štrukleca kojom će se prezentirati dio njegove kolekcije s naglaskom na osamdesete godine 20. st. kada je kino bilo na svom vrhuncu.
Donatori: Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture i medija RH, Središnji državni ured za demografiju i mlade, Koprivničko-križevačka županija, Grad Križevci