Arheološka radionica o djetinjstvu u križevačkom kraju

ARHEOLOŠKA RADIONICA S DJECOM O DJETINJSTVU U KRIŽEVAČKOM KRAJU

 

U četvrtak, 23. 11. 2023., u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca u Križevcima održat će se Arheološka radionica s temom djeca o djetinjstvu u križevačkom kraju u organizaciji Institituta za arheologiju. U programu će sudjelovati učenici 5. razreda, prof. povijesti te arheologinje:

Daria Ložnjak Dizdar, arheologinja, radi u Institutu za arheologiju, istraživala nalazište Poljana Križevačka 2, bavi se temom djetinjstva u prapovijesti

Snježana Vrdoljak, arheologinja, radi u Institutu za arheologiju, istraživačica naselja na Kalniku, spisateljica (autorica priče o djeci u mlađem željeznom dobu)

Lana Okroša Rožić, arheologinja, kustosica u Gradskom muzeju Križevci, istraživala nalazište Brezovljani, djetinjstvom vezana uz ovaj kraj.

 

Prema prijedlogu voditeljice radionice Darie Ložnjak Dizdar (Institut za arheologiju) predviđena je igra i dijalog s učenicima o idejama kako zamišljaju djecu iz 2. st.. pr. Kr. na temelju materijalnih tragova te čitanje priče na istu temu autorice Snježana Vrdoljak (Institut za arheologiju). Daria Ložnjak Dizdar održat će također učenicima prezentaciju o tragovima djece  u Križevačkoj Poljani iz 14. st. pr. Kr. i dijalog o tome kako zamišljaju njihov život u istom krajoliku gdje oni odrastaju danas. Lana Okroša Rožić (Gradski muzej Križevci) u programu će govoriti o svom iskustvu odrastanja u ovom krajoliku.