6. Križevačko likovno ljeto: “Na mladima svijet ostaje…”

MANIFESTACIJA
IZLOŽBE / POP UP IZLOŽBE / PROMOCIJE / RADIONICE

6. KRIŽEVAČKO LIKOVNO LJETO
20. 6. – 17. 8. 2024.
LIKOVNA GALERIJA GRADSKOG MUZEJA KRIŽEVCI
ATRIJ LIKOVNE GALERIJE
Radno vrijeme Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci za vrijeme Križevačkog likovnog ljeta je od 10 do 13 sati, subota od 10 do 12

Organizator: Gradski muzej Križevci
Autorica manifestacije i programa: dr. art. Tea Hatadi
Tehnička realizacija: Marija Rogina

13. 6. – 29. 6. 2024.
ARDAN ÖZMENOĞLU
Oblici Ljubavi / Forms of Love

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, Trg antuna Nemčića 6/1, 48260
Križevci // pon – pet: 10 – 13 i 18 – 20 sati // subota: 10 – 12 sati // nedjeljom, blagdanom i praznikom zatvoreno // Mon-Fri: 10:00-13:00 and 18:00-20:00 // Saturday: 10:00-12:00 // Closed on Sundays, holidays, and public holidays

Ljubav je koncept koji je jednako vezan za naše kulturne identitete i razumijevanje, kao i za naša vlastita iskustva i perspektive. A ipak, neodvojiv je od ljudskog iskustva.
Koncept ljubavi oduvijek je zauzimao posebno mjesto u okvirima umjetnosti, od drevne mitologije, preko književnosti, do suvremene i popularne kulture.
Multidisciplinarna umjetnica Ardan Ozmenoglu apstrahira koncepcije ljubavi svojim staklenim i neonskim skulpturama te radovima na papiru. S druge strane pak, apstrahira poznate svakodnevne predmete u simbole koje povezujemo s oblicima / izrazima ljubavi. Njezin rad stvara zajednički jezik za univerzalno zajedničko razumijevanje ljudskih odnosa i romantike koju pripisujemo određenim gestama i simbolima, ne gubeći pritom krhkost i ranjivost koje su povezane sa samim činom ljubavi.

20. 6. 2024.
10 – 13 sati
POP UP IZLOŽBA
DJEĆJI VRTIĆ KRIŽEVCI: „Kamišibaj u vrtiću“
Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/1

U sklopu projekta ,,Ruksak pun kulture” u Dječjem vrtiću Križevci provela se radionica na kojoj su djeca učila što je kamišibaj. Na izložbi ćete moći vidjeti radove naših vrtićanaca inspiriranih kamišibajem, odnosno, umjetnošću pripovijedanja pomoću slika.

25. 6. 2024
10 – 13 sati
POP UP IZLOŽBA
SENIORI KLK: „Recentna djela“
Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/1

Križevački likovni krug u sklopu Križevačkog likovnog ljeta predstaviti će recentne radove svojih članica i članova u Atriju likovne galerije, a posjetitelji će moći uživati u raznolikim motivima i likovnim izričajima uz ugodno druženje s autoricama i autorima čiji je dugogodišnji profesor Zoran Homen.

26. 6. 2024
10 – 13 i od 18 do 20 sati
POP UP IZLOŽBA
IVAN SUKALIĆ „Portreti“
Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/1

Ivan Sukalić na izložbi se predstavlja radovima koji su nastali u periodu od 4 godine pohađanja tečaja slikanja kod slikara Vladimira Vrljića Ankina. Osnovni motiv ove izložbe je portret.

Ivan Sukalić rođen je 1997. godine. Osnovnu školu, Osnovnu glazbenu školu i Gimnaziju pohađao je u Križevcima. Završava treću godinu studija na Visokom učilištu Algebra Zagreb, smjer multimedijsko računarstvo.

1. 7. 2024.
10 – 13 sati
AUTORSKA RADIONICA
ZRINKA ZAGOREC „Mala škola kadrova“
Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/1

Fotografska radionica za one koji se žele upustiti u izazov škljocanja. Iako se na prvu čini lako – samo klik, fotografsko znanje puno je više od toga. Na ovoj fotografskoj radionici moći ćete naučiti nešto o osnovama fotografije, ali se i zabaviti u zanimljivom izazovu koji vas očekuje. Za potpuno iskustvo ponesi svoj fotoaparat jer te čeka malo škljocanja!

Zrinka Zagorec studentica je Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu na smjeru industrijski dizajn. Završila je osnovnu školu Ljudevita Modeca u Križevcima te Prirodoslovno matematičku gimnaziju također u Križevcima. Polazila je i osnovnu glazbenu školu Alberta Štrige, školu crtanja kod profesora Igora Brkića te školu stranih jezika „Nika. Bila je član dodatnih skupina i izvannastavnih aktivnosti poput likovne i literarne skupine i školskog zbora. Za svoje literarne radove nagrađivana je više puta (državni Lidrano, Mali Galović, „U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić…), a 2021. tekst o Visu ušao je u viški časopis Zora. 2014. u Križevcima je imala izložbu crtačkih radova pod nazivom „Po mom“. Upisom Studija dizajna aktivno se počela svakodnevno baviti dizajnom. Okušala se u izradi logotipa, covera za pjesmu, pripremi za tisak za Gradski muzej Križevci. Bavi se i fotografijom za koje je i nagrađivana na fotografskim natječajima (MIC – Vis 2020, Kristalni svijet za najbolju dokumentarnu fotografiju). Osim fotografije i produkt dizajna, počela se baviti i radom na filmu u vidu scenografije.

3. 7. – 13. 7. 2024.
IZLOŽBA
KRISTINA KIRIN „Prema slobodi postojanja“
Otvorenje izložbe 3. 7. 2024. u 18 sati, Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/1
Izložba ostaje otvorena sve do 13. 7. 2024. svaki radni dan od 10 do 13, subota od 10 – 12 sati.

„Galerija je prostor komunikacije. Komunikacija je nekakvo izmjenično kretanje. Odašiljanje i primanje poruka između subjekata.
Ovdje se prije svega odvija komunikacija u tišini. Poruka se gledanjem formira u subjektu prolazeći kroz njegov osobni filter. Nije jednoznačna.

Izlažući slike svjesna komunikacije koja se događa znam kako progovaram o sebi. Otkrivam se. Svoju unutrašnjost stavljam pred oči drugih.

Moja prva samostalna izložba bila je povezana u jednu tematsku cjelinu. Ovaj put sam osim nedavnih i novih slika izvukla i nešto iz starih ladica. Tehnički nesavršene slike iz prošlosti nose sentimentalnu vrijednost. Kao doticaj između mene i trenutka koji je tamo negdje daleko ostao na osobnoj razini su neprocjenjive.

Uviđam kako vrijeme za usavršavanje vještina nije beskonačno. Kako se ono nešto najbolje neće dogoditi u budućnosti nego se događa sada. Vrijeme ide. Stvari prolaze i ne vraćaju se. Ostaje samo stati ili ići dalje. Stvarati sa onim što imaš i jesi ili zbog straha kako nemaš dovoljno ne činiti ništa.

Predstavljanjem i ovih slika samo prihvaćanjem vršim izbor između straha i slobode.
Isti izbor je prisutan i u samom procesu stvaranja i nastajanja djela. Jer strah koči, a sloboda je način bivanja u kojem se može ići naprijed prema bilo kojem željenom cilju.“ Kristina Kirin

Kristina Kirin rođena je 1981. godine u Zagrebu, osnovnu školu pohađala je u Jastrebarskom, nakon čega je završila Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Satove crtanja i slikanja pohađala je u Studiju Tanay. U potrazi za mjestom stažiranja dolazi u Križevce gdje živi i danas te radi kao odgajateljica u Dječjem vrtiću. Također je završila i školu slikanja kod Zorana Homena. Aktivna je članica PD “Kalnik” Križevci i Križevačkog likovnog kruga.

9. 7. 2024.
10 – 13 sati
POP UP IZLOŽBA
DJEČJI VRTIĆ KRIŽEVCI: „Godišnja izložba – recentno vrtićko likovno stvaralaštvo“
Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/1

Dječji vrtić Križevci predstavit će se presjekom likovnih radova nastalih tijekom pedagoške godine. Na izložbi će se moći vidjeti likovni radovi svih vrtićkih skupina.

10. 7. 2024.
10 – 13 sati
POP UP IZLOŽBA
MARIJA ARKI: „Crtanje kroz uspomene“
Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/1

Marija Arki završila je diplomski studij na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, gdje je stekla titulu sveučilišne magistre informatike. Pored informatike, aktivno se bavi digitalnim dizajnom, kombinirajući tehničke vještine s kreativnošću. Imala je priliku dizajnirati brošuru korištenu u nastavi na fakultetu, a u studentskoj udruzi imala je ulogu glavnog dizajnera.

U slobodno vrijeme kontinuirano razvija svoje kreativne vještine. Završila je edukaciju iz digitalnih vještina za dizajn i ilustracije, školu slikanja pod vodstvom profesora i hiperrealista Zorana Homena te radionicu crtačkih tehnika pod vodstvom akademske umjetnice Aleksandre Gorete. Članica je Križevačkog likovnog kruga, s kojim je izlagala svoje radove na nekoliko izložbi. Svoje personalizirane radove – crteže, slike i ilustracije – objavljuje na Instagram profilu @markiarts.

Od djetinjstva gaji strast prema crtanju i izradi DIY (uradi-sam) projekata, inspirirana obiteljskim talentom za crtanje. Najviše se bavi portretima, ali povremeno crta i druge motive poput životinja, vjerskih motiva i građevina. Svoje radove najčešće stvara koristeći grafitne olovke, ugljen, drvene boje i akvarel, dok ponekad posegne i za akrilnim i uljanim bojama.

Na Art online natjecanju osvojila je 1. mjesto u kategoriji “olovka-pastel-ugljen” s crtežom mačke. Sudjelovala je na izložbama “Skrivene atrakcije Međimurja” s digitalnom ilustracijom “Međimurski zmaj” te “39 susret likovnih stvaralaca” Hrvatskog sabora kulture s realističnim portretom djeteta.

15. 7. 2024.
10 – 13 sati
AUTORSKA RADIONICA
EMILIJA NOVOSEL: „Od Koncepta do Otiska: Integracija dizajna i tiska”
Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/1

Radionica dizajna za sve koji žele vlastiti dizajn tiska na bilo kojem predmetu. Na radionici će svi posjetitelji imati priliku, uz stručno vodstvo mlade dizajnerice, osmisliti i dizajnirati vlastiti motiv koji će moći otisnuti u formi razglednice ili na nosive predmete poput majica ili torbi.

Emilija Novosel rođena 2001. u Koprivnici. Završila je Osnovnu školu „Vladimir Nazor“ u Križevcima te nastavila daljnje obrazovanje u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu gdje 2020. godine završava grafički odjel. 2021. godine upisuje Studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu gdje je trenutno studentica vizualnih komunikacija. Sudjelovala je u brojim grupnim izložbama u sklopu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (Zagreb Design Week, izložba u Francuskom institutu u Zagrebu te izložba u Gradskoj galeriji Fonticus Grožnjan), 2019. i u POP-UP izložbi u atriju Likovne galerije Križevci te sada i u sklopu Studija dizajna.

17. 7. – 17. 8. 2024.
IZLOŽBA:
“NOVAC I UMJETNOST”
Autorica i kustosica izložbe: Elizabeta Wagner

Otvorenje izložbe 17. 7. 2024. u 18 sati, Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/1
Izložba ostaje otvorena sve do 17. 8. 2024. svaki radni dan od 10 do 13, subota od 10 – 12 sati.

Realizirano u suradnji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH-a) i Gradskog muzeja Križevci.

U sklopu manifestacije Križevačko likovno ljeto, ove godine će se u prostorijama Likovne galerije postaviti problemska izložba “Novac i umjetnost” realizirana u suradnji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH-a) i Gradskog muzeja Križevci.

Tema izložbe je potaknuta 1000-godišnjicom invencije papirnatog novca u Kini, aktualnom tranzicijom s fizičkog na “virtualni” novac, te 925. godišnjicom od uspostave preteče čeka tj. kreditne kartice – kada je Red siromašnih vitezova Krista i Salomonova hrama (Templara) počeo hodočasnicima izdavati papirnate potvrde za kovani novac koji su mogli deponirati u Londonu i podići u Jeruzalemu, putujući u Svetu zemlju bez bojazni da će biti opljačkani.

Danas novac ima važnu ulogu u svakodnevnom životu pa kustoska koncepcija stavlja težište na goruću problematiku financijskih okvira djelovanja kulturnih radnica i radnika, posebice u kontekstu stvaralaštva likovnih i primijenjenih umjetnika u doba masovne, industrijske proizvodnje. Križevačkoj publici će se predstaviti tridesetak umjetnika s radovima na temu novca, njegovog stjecanja i socijalnog statusa suvremene umjetnosti (viđenje vlastite ekonomske pozicije u društvu). Na izložbi biti će prisutni slikari, kipari, likovni umjetnici koji se bave primijenjenom umjetnošću, profesori, i studenti te umirovljeni umjetnici, različitih profila i interesa. Predstavljaju se Kristina Antolić, Ivana Bakal, Janko Belaj, Ana Jakić Divković, Damir Facan Grdiša, Danko Friščić, Željka Gradski, Tatjana Grgurina Vučetić, Lucija Jelić, Kristina Jozić, Filip Karpišek, Marta Katavić, Dalija Katavić, Sabina Kolonić, Petar Koši, Lara Kraš, Andreja Krušelj, Ljubica Lovrenčić, Lazer Rok Lumezi, Miro Martinić, Alan Matuka, Zlatko Odrčić, Ivana Ožetski, Matej Pašalić, Hrvoje Marko Peruzović, Božica Petković, Danijela Pičuljan, Marijana Pišonić, Snježana Pokos Vujec, Tiana Pozaić, Krunoslav Stojanovski, Sonja Turner Fegić, Alan Vlahov i Ines Zrnc Gregorina.

25. 7. 2024
10 – 13 sati
POP UP IZLOŽBA
JUNIORI KLK: „Recentna djela“
Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/1

Križevački likovni krug proširio je svoje djelovanje prije četiri godine i na najmlađe, te se formirala juniorska grupa. Upravo prva izložba održala se u sklopu drugog, trećeg, četvrtog i petog Križevačkog likovnog ljeta u Atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci, pa će se njihova nova izložba održati u sklopu ovogodišnjeg 6. Križevačkog likovnog ljeta. Uz predstavljanje radova u Atriju naše Likovne galerije moći ćete se družiti s malim polaznicima i saznati sve o aktivnostima KLK-a, a održat će se svečanost dodijele Diploma svim malim polaznicima.