Pop up izložba iznenađenja: Izbor iz fundusa

01. 07. 2020. od 10 do 13 sati

POP UP IZLOŽBA IZNENAĐENJA

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci

Izložba iznenađenja, prva u nizu Pop up izložbi ovogodišnjeg Križevačkog likovnog ljeta, predstaviti će djela iz jedne od zbirki Gradskog muzeja Križevci. Gradski muzej Križevci broji petnaest zbirki s više tisuća predmeta od kojih većina nikada nije izložena. Tako će se na ovoj izložbi naći djela koja se nemogu naći u stalnom postavu Gradskog muzeja Križevci.

Izložbom predstavljamo dio kamenih alatki iz fundusa Arheološke zbirke Gradskog muzeja Križevci oblikovanih tehnikom glačanja, brušenja i bušenja. Spomenute tehnike počinju se primjenjivati pri izradi kamenog oruđa i oružja u razdoblju mlađeg kamenog doba (neolitika) kao jedna od novosti u materijalnoj proizvodnji koja ovo prapovijesno razdoblje razlikuje od prethodnog. Alatke izrađene na taj način opstaju tijekom dužeg prapovijesnog perioda, a iz uporabe ih potiskuje pojava željeza. Gospodarstvo temeljeno na motičarskom poljodjelstvu, koje uz stočarstvo predstavlja glavnu odrednicu neolitika, usmjeravalo je neolitičke populacije na primjenu tehnologije izrade kamenih alatki koje omogućuju sječu šuma kako bi se osigurale veće površine namijenjene poljodjelstvu, ali i mjesta za gradnju stalnih naselja. Za sječu drveća korištene su sjekire, alatke izrađene od kamena veće tvrdoće, no svakako je bilo potrebno i oruđe kojim će se drvo tesarski obraditi kako bi se moglo koristiti kao građevni materijal, dok su za obradu zemlje korištene motike. Razlikujemo oruđa sa sječivom (sjekire, dlijeta, klinovi) oblikovana glačanjem ili brušenjem, probušena oruđa te oruđa za udaranje (čekić, bat). Na ovoj izložbi bit će predstavljeno kameno oruđe i oružje koje potječe s nekoliko lokaliteta iz razdoblja bakrenog doba ( eneolitik) kao što su nalazišta lasinjske kulture Beketinec i Bukovje te vučedolski lokalitet Apatovec-Hum, na kojima su provedena arheološka istraživanja, dok su neki izlošci u Muzej pristigli kao slučajni nalazi. Među izloženim kamenim izrađevinama bit će zastupljeni i nedovršeni primjerci, odnosno oni na kojima perforacija nije izvedena u potpunosti.

Kustosica Arheološke zbirke i izložbe: mr.sc. Lana Okroša Rožić, muzejska savjetnica

 

 

Zahvaljujemo Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Gradu Križevcima i Koprivničko – križevačkoj županiji koji su financirali realizaciju programa. Zahvaljujemo svim ustanovama i pojedincima koji su pomogli u ostvarenju projekta Križevačko likovno ljeto.

 

Na ulazu u Atrij i Likovnu galeriju nalazi se dezinfekcijsko sredstvo za posjetitelje, koji su obavezni dezinficirati ruke pri ulasku u Galeriju. Posjetitelji su dužni održavati razmak od 2 metra.
Ostale površine za koje se uoči da ih posjetitelji često dodiruju, redovito će se dezinficirati.