Dani Marcela pl. Kiepacha: Otkup i donacija Željka i Marije Hlebec

Od 06. do 10. veljače u Križevcima će se obilježiti još jedni Dani Marcela pl. Kiepacha u znak sjećanja na ovog poznatog izumitelja koji je rođen u Križevcima.
Ove godine u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci za najmlađe je pripremljen prigodan program pa će se tako održati 3D Pričaonica Josipa Petrlića Pjera „Štatutko i Marcel Kiepach“ kao i Lego radionica izrade brodova.

U Gradskoj muzeju Križevci u utorak, 07. veljače s početkom u 10,00 sati otvorit će se izložba pod nazivom „Dani Marcela pl. Kiepacha – otkup i donacija obitelji Hlebec“. Naime, krajem 2022. godine Željko Hlebec donirao je Gradskom muzeju Križevci vrijednu donaciju osobnih fotoaparata i fotoopreme iz druge polovice prošlog stoljeća dok je dio kolekcije otkupio Muzej za svoj fundus. Osim fotoaparata i fotografske opreme, publiku će čekati i jedno od prvih kućnih računala. Izložba ostaje otvorena do subote, 11. veljače.

Središnji dio manifestacije bit će izložba inovacija pod nazivom „Kiepachonovacija“ koja će se održati u srijedu, 08. seljače od 10,00 do 17,00 sati u prostoru Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci. Posjetitelji će tako moći vidjeti Rubensovu cijev, Teslin transformator, optički spektrometar, automatizirani sustav za miješanje pića, daljinski upravljano podvodno vozilo, samostabilizirajuću platformu s tri stupnja slobode gibanja, uređaj za mjerenje vremena reakcije na zvučne podražaje, vrtložne struje, kundtovu cijev, projekte sa Microbitom, robote s Al (umjetnom inteligencijom), vidjeti rad 3D printera i brojne druge inovacije.
Tko je bio Marcel pl. Kiepach građani će moći saznati na Trgu Antuna Nemčića, pored Kiepachovog vrtuljka, u četvrtak, 09. veljače od 10,00 do 11,00 sati. Tom prigodom organiziran je i nagradni natječaj za građane pa će tako građani moći odgovoriti na pitanje o Marcelu pl. Kiepachu i osvojiti prigodnu nagradu.
Manifestacija će završiti u petak, 10. veljače predstavljanjem zbornika radova „Izumi kao stvaralaštvo: Osvrt na rad Marcela Kiepacha“ te predavanjima Nikole Ostojčića, mag. hist. „Marcel Kiepach kao dio povijesti inovacija i znanosti“ te dr.sc. Andreja Dundovića „Fizika iza Kiepachovih izuma“ koja će se održati u prostoru Kozmološkog centra / Zvjezdarnice s početkom u 18,00 sati.
Organizatori manifestacije su Grad Križevci, Destinacijska agencija Križevci, Gradski muzej Križevci, Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci i Udruga P.O.I.N.T.
Dio događanja odvija se u sklopu projekta SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Više pratite na: https://krizevci.hr/dogadjanja/dani-marcela-pl-kiepacha-3/