Izložba u sklopu manifestacije 12. Dani hrvatskih svetaca i blaženika

OD 28. DO 31. SVIBNJA 2020. U KRIŽEVCIMA

12. Dani hrvatskih svetaca i blaženika

U Križevcima će od četvrtka 28. do nedjelje 31. svibnja 2020. biti održani 12. Dani hrvatskih svetaca i blaženika. Pretprogramom i misnim slavljem ove će godine biti tematizirani sv. Marko Križevčanin, sluga Božji Antun Mahnić, bl. Marija od Propetog Isusa Petković i sv. Nikola Tavelić, a kulturni dio programa sastojat će se od likovne izložbe, okrugloga stola, dramske igre te promocije pjesme i video-spota.

Manifestacija će započeti u četvrtak 28. svibnja u 18.45 sati u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane svečanošću otvorenja Dana u kojoj će sudjelovati obojica križevačkih župnika preč. Stjepan Soviček i vlč. Dražen Hladuvka.

Taj je prvi dan posvećen sv. Marku Križevčaninu i molitveni će, književni i glazbeni program njemu u čast izvesti „Zamak“ – Zajednica mladih katolika Karlovac.

Nakon mise u Gradskoj će galeriji od 20.15 sati biti održan program pod nazivom „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ u sklopu kojeg će biti otvorena izložba akrila, olovki i akvarela akademske slikarice Eve Vukine. U svečanosti otvorenja sudjelovat će ravnateljica Gradskoga muzeja u Križevcima Tea Hatadi, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente ml., koje i organizira izložbu, zatim likovni kritičar Stanko Špoljarić te autorica. U duhovno-glazbenom programu nastupit će dramski umjetnik Dubravko Sidor i Trio „Agape“ Nacionalnog svetišta sv. Josipa. Izložbu, koja ostaje otvorena do 10. lipnja, otvorit će mons. Sente. Voditeljica je Tanja Baran.

Eva Vukina rođena je 20. travnja 1993. u Čakovcu. Nakon osnovne škole završila je Drugu gimnaziju u Varaždinu, opći smjer. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja bila je članica Likovnog udruženja Čakovec gdje je polazila satove crtanja i slikanja. Nakon gimnazije godine 2012. upisala je Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, smjer primijenjenih umjetnosti, odsjek slikarstvo. Godine 2016. upisala je diplomski studij s temom „Portret – transformacija fizičkog u duhovno“. Diplomirala je 6. rujna 2018. godine na diplomskom sveučilišnom studiju primijenjenih umjetnosti te stekla akademski naziv magistra primijenjenih umjetnosti.

Tijekom akademskog obrazovanja okušala se u području slikarstva, kiparstva, grafike i fotografije. Opredijelivši se za slikarstvo, radila je u gotovo svim slikarskim tehnikama, na različitim medijima poput drva, stakla, platna i kamena. U sklopu izbornih predmeta slikarstva oblikovala je portrete u mozaiku te dvodimenzionalne (vitraj, oslikavanje pigmentima) i trodimenzionalne (fuzije, objekti) radove u staklu.

Bavi se slikanjem sakralnih motiva i izradom personaliziranih ilustracija duhovne tematike. Tehnike koje definiraju umjetničin stil najčešće su pastel, ugljen, akvarel i ulje na platnu. Stvara i ilustracije i slike u digitalnom obliku za knjige i ostala grafička vizualna rješenja.

 

Izložbe i angažmani:

– 25. svibnja 2010. godine u Čakovcu je sudjelovala na likovnoj koloniji „Zrinski-15“ Likovnog udruženja Čakovec

– 27. siječnja 2011. godine u Čakovcu je, u Centru za kulturu na 8. bijenalnoj izložbi Likovnog udruženja Čakovec, izlagala portrete u olovci

– u lipnju 2015. radila je murale morskih motiva na zidovima hotela „Miramare“ u Njivicama na otoku Krku

– u kolovozu 2015. godine sudjelovala je na skupnoj izložbi „Mozaik 2 – slikarstvo za vječnost“ u Narodnom muzeju Labin gdje je izložila portret oca u mozaiku

– 29. siječnja 2016. sudjelovala je na prvoj kulturno-umjetničkoj manifestaciji „Noć akademije“ u Rijeci povodom „Noći muzeja 2016“, izložila je rad „Buđenje“

– autorica je ilustracija koje su u Obiteljskom kalendaru 2017., 2018. i 2019. godine Eiji je izdavač „Calendarium“

– u studenom 2018. godine izdana je knjižica s meditacijama o. Zvonka Džankića pod nazivom „Četiri godišnja doba“ u kojoj su autoričine ilustracije rađene tušem

– 11. svibnja 2019. godine sudjelovala je na najvećem koncertu popularne duhovne glazbe u Hrvatskoj „Progledaj srcem“ u organizaciji Laudato televizije u zagrebačkoj Areni. Na koncertu je tijekom izvedbe jedne pjesme nacrtala lik Majke Božje.