Dani Marcela pl. Kiepacha: Natječaj “Marcelova kartolina”

DANI MARCELA PL. KIEPACHA U GRADSKOM MUZEJU KRIŽEVCI
VODSTVO I NATJEČAJ: „MARCELOVA KARTOLINA“

 

I ove godine u znak sjećanja na poznatog izumitelja koji je rođen u Križevcima Marcela pl. Kiepacha, organiziraju se Dani Marcela pl. Kiepacha i to od 12. do 16. veljače.
Marcel pl. Kiepach rođen je u Križevcima 12. 2. 1894. godine i bio je veliki izumitelj na polju elektrotehnike. Već sa 16 godina postaje poznat po svojim izumima od kojih su najpoznatiji žiro kompas, dinamo, strujni prekidač za rendgenske aparate, mali transformator za niski napon te držač za čitanje knjiga. Svoje izume patentirao je u nekoliko država te je često nazivan „čudom od djeteta“.
Gradski muzej Križevci poziva sve zainteresirane da se okušaju u likovnom natječaju

„Marcelova kartolina“,

u stalnom postavu Gradskog muzeja Križevci, Tome Sermagea 2, 12., 13. i 14. veljače od 11 do 12 sati

gdje će posjetitelji moći saznati više o Obitelji Kiepach i o Marcelu pl. Kiepachu, a u prostoru će ih dočekati likovni pribor te obrazac za podatke.

Nakon kraćeg vodstva posjetitelji će moći osmisliti razglednicu (kartolina) koja bi predstavila značaj djelovanja Izumitelja u kratkim hlačama za Grad Križevce. Prijedlozi posjetitelja ući će u izbor za najbolju Marcelovu kartolinu, a pobjednički rad otisnut će se u 100 primjeraka u formi razglednice dok pobjednika čeka i mali poklon iznenađenja! Rezultati natječaja bit će objavljeni već u petak 16. veljače 2024.
Veselimo se upoznat Vas s likom i djelom Marcela pl. Kiepacha, a još više nas veseli Vaš kreativni duh!

Vaš Gradski muzej Križevci