Izložba: Ivan Fijolić “Patuljak”

IVAN FIJOLIĆ

PATULJAK

10. – 24. travnja 2024.

Otvorenje izložbe 10. travnja 2024. u 18 sati

 

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/1, Križevci

10 – 13 i 17 – 19 sati, subota 10 – 12 sati, nedjeljom, blagdanom i praznikom zatvoreno.

 

“Gdje je nastao Patuljak?

Ivan Fijolić je hrvatski kipar srednje generacije koji svojim kiparskim izričajem nadilazi naučene kiparske forme te svoje ideje gradi u različitim materijalima.

Ideju i materijal kipar smatra neodvojivim; materijal je onaj koji ograničava ideju, a ideja je ona koja diktira izbor materijala. Takvo polazište ne ograničava ovog umjetnika da isti motiv umnaža, reproducira u sliku, grafiku, crtež, a da ostane jedinstven u svojoj formi (ideji). Neodvojivošću ideje i materijala Fijolić i jedno i drugo dovodi do krajnjih granica mogućnosti kako bi vizualizirao i oblikovao neku opsežnu i zahtjevnu temu. Teme proizlaze iz ekstrakta motiva aktera popularne kulture koje preuzima iz stripova, filmova, masmedija, s kojima identificira sebe i vlastito djetinjstvo; u oblicima super junaka poput Supermana, kauboja (iz špageti-vesterna), ikona akcijskih filmova poput Sylvestera Stallonea i Arnolda Schwarzneggera ili stvarnih ikona Brucea Leeja, Marilyn Monroe i Elvisa Presleyja. No, konačan rezultat koji ovaj kipar donosi pred promatrača je izobličena, prenaglašena gesta koja intrigira i tjera da se iznova propituje odavno naučeno i poznato. (…)

(U Križevce ovaj kipar donosi jedno novu, svježu i neistraženu energiju, drugačije vizualizirane emocije i pomaknute granice kiparstva koje će, moguće, više zaintrigirati mlađu publiku Križevčana. Možda baš najmlađi od prve prepoznaju tko je taj Patuljak u cijeloj priči.”

Iz teksta: dr. art. Tea Hatadi

 

Biografija

Ivan Fijolić rođen je u Zagrebu 1976. godine. Diplomirao je 2014. godine u klasi prof. Mire Vuce na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na kojoj je 2017. godine obranio doktorsku tezu “Uloga postamenta u derivatu popartističke skulpture spomeničkog predznaka”. Od 2008. godine zaposlen je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u suradničkom zvanju asistenta, te izvodi vježbe na kolegiju Kiparstvo, a 2017. godine postaje docentom. Aktivno se bavi kiparstvom od 1999.godine. Autor je preko trideset samostalnih izložbi, od toga šest inozemnih. Svoja djela u formi grafike, slikarstva i kiparstva predstavio je na više od sedamdeset grupnih izložbi u zemlji i izvan nje. Autor je devet javnih skulptura. Sudjelovao je i na dvije međunarodne kiparske radionice. Godine 2015. dobitnikom je jedne od tri jednakovrijedne nagrade na XII. trijenalu hrvatskog kiparstva, Gliptoteka, Zagreb, za rad «Dvije palme na otoku sreće».

 

Realizacija izložbe sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije, Grada Križevaca.

Gradski muzej Križevci zahvaljuje Laubi, kući za ljude i umjetnost na posudbi djela T&TO i T&TO
i ustupljenim fotografijama s izložbe Ivana Fijolića „NEO N.O.B.” 2012. godine u Laubi (1.–26. svibnja 2012.). Autor fotografija je Damir Žižić.