Križevačko likovno ljeto

Gradski muzej Križevci

u suradnji s

građankama i građanima Križevaca

organizira

KRIŽEVAČKO LIKOVNO LJETO

8. srpnja – 2. kolovoz 2019.

Križevačko likovno ljeto je jednomjesečni likovni i edukativni program koji uključuje stvaralaštvo sugrađanki i sugrađana, vrijednih i kreativnih Križevčanki i Križevčana, koji se amaterski, skoro profesionalno ili profesionalno bave likovnim izričajem te njeguju kulturu stvaralaštva.
Program je omogućen uz potporu dobre volje Križevčanki i Križevčana, a poklon je svim sugrađanima i posjetiteljima Grada Križevaca. Cilj ovog programa je obogatiti kulturnu ponudu grada u ovim vrućim danima i pružiti sadržaj koji će skratiti i obogatiti vrijeme između doručka i ručka, predstaviti bogate likovne aktivnosti kojima su posvećeni naši sugrađani te pružiti mogućnost istima da sa svima podijele svoje kreativno iskustvo, te istovremeno prezentirati i promovirati bogatstvo muzejskih zbirki i fundusa muzeja.

Program je zamišljen u tri dijela:

1. KRIŽEVČANKE KREATIVNO
2. POP-UP IZLOŽBE/RADIONICE
3. CRTAONICA: UČIM, PROMATRAM, CRTAM KRIŽEVCE

1. KRIŽEVČANKE KREATIVNO je dio Križevačkog likovnog ljeta u sklopu kojeg će se otvoriti i održati izložbe naših sadašnjih i bivših Križevčanki koje se u svoje slobodno vrijeme bave kreativnim i likovnim oblikovanjem i izrazom.
Na prvoj i posljednjoj izložbi predstavit će se Božica Petković i Dalia Katavić s predivnim komadima nakita koje izrađuju. Ljeto je, a ljetne haljine, lepršave košulje i bijele majice kao stvorena su podloga da “prime“ jedan kvalitetan i likovno zanimljiv komad nakita. Zato su tu naše drage Križevčanke koje će vas oduševiti svojom kreativnosti i ljepotom nakita koji vrijedno i s ljubavlju stvaraju. Nije to samo nakit, to su mala umjetnička djela! Vidjet ćete.
Druge dvije izložbe pripremit će nam naše sugrađanke Zorica Majnarić i Katarina Sinjeri, ali uz stručnu pomoć svog mentora, profesora Zorana Homena, dugogodišnjeg ravnatelja Gradskog muzeja Križevci. Gospodin Zoran Homen već desetljećima okuplja entuzijaste željne znanja i mogućnosti da se slikarski izraze. Tako je nastao i Križevački likovni krug čije su članice i naše izlagačice. Gospodin Zoran Homen izabrao je upravo gospođu Zoricu i gospođu Katarinu da se kroz ovaj program predstave sa, već sada, zavidnim brojem slika.

8. – 12.7. Božica Petković (izložba nakita), otvorenje izložbe ponedjeljak 8. 7. 2019. u 20. sati, Likovna galerija, Trg A. Nemčića 6/1
15.- 19.7. Zorica Majnarić (izložba slika), otvorenje izložbe ponedjeljak 15. 7. 2019. u 20 sati, Likovna galerija, Trg A. Nemčića 6/1
22. – 26.7. Katarina Sinjeri (izložba slika) otvorenje izložbe ponedjeljak 22. 7. 2019. u 20. sati, Likovna galerija, Trg A. Nemčića 6/1
29.7. – 02.8. Dalia Katavić (izložba nakita) otvorenje izložbe ponedjeljak 29. 7. 2019. u 20. sati, Likovna galerija, Trg A. Nemčića 6/1
Izložbe će biti otvorene svakim radnim danom od 10 do 13 sati.

2. POP UP je popularan naziv za događanja kratke forme, pa je taj format zanimljiv kako bi se na tri sata u predivnom atriju Likovne galerije predstavili buduće umjetnice i umjetnici kao i križevački profesionalci, alumni i profesori likovne kulture, ali i oni koji su profesionalci postali samo zato što cijeli život rade nešto lijepo za vlastiti gušt i opće dobro, kao što je naš sugrađanin Dragec. Pop up izložba omogućuje i izravnu interakciju s publikom kroz neformalan oblik druženja, a neki od naših Pop up izlagača pripremit će i radionice za posjetitelje. Tako će građani i posjetitelji imati prilike učiti i družiti se puna tri sata, a u isto vrijeme stvarati.

POP UP IZLOŽBE/RADIONICE
Estera Balog, Ana Marija Smoljanec, Saša Živković, Petra Kuzmić, Martina Nemet, Dragutin Sokač, Emilija Novosel, Tea Krklec, Zdenko Balog i mnogi drugi
(datumi i vrijeme održavanja POP UP programa objavit ćemo naknadno uz opis radionica i životopise autorica i autora)

3. CRTAONICA UČIM, PROMATRAM, CRTAM KRIŽEVCE održavat će se petkom (12., 19 i 26. 7.) u prostorijama Gradskog muzeja Križevci i Etno parku, Tome Sermagea 2, od 9 – 12 sati.
Crtaonica počinje u 9 sati tematskim vodstvom i prezentacijom dijela zbirke, a nastavlja se crtanjem po promatranju predmeta iz Etno parka, predmeta iz stalnog postava muzeja ili fundusa; ovisno o temi koju kustosi za taj dan pripreme.
Pozivamo sve građanke i građane, profesionalce i amatere, entuzijaste i one na godišnjem odmoru, školskim praznicima, kao i oni koji su riješili sve ispite prije i u roku, da nam se pridruže na programu.
Preduvjet za dolazak na crtaonicu je dobra volja i znatiželja 🙂
Mole se svi da ponesu papire i blok s tvrdom podlogom (ili dasku za crtanje), ugljen, olovke(HB ili bilo koje, snaći ćemo se) za crtanje te ostale pomoći koje mislite da vam trebaju (voda, hrana…).