Izložba: Vesna Zednik “Personae gratae”

Vesna Zednik

PERSONAE GRATAE

6. – 20. rujna 2019.

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci

Otvorenje izložbe 6. rujna u 19 sati

Riječ je o izložbi fotografskih portreta u crno-bijeloj tehnici. Autorica portretira pojedince iz svijeta umjetnosti i znanosti. Umjetnici na portretima naši su suvremenici u najširem smislu riječi. Tako ćemo se naći licem u lice s vrlo mladim umjetnicima, poput baletana Frana Kovačića, ali i s književnikom Dragutinom Tadijanovićem od čijeg nas rođenja dijeli više od stotinu godina. Unutar ovog raspona koji određuje kronološke okvire izložbe javlja se niz lica iz svijeta umjetnosti prepoznatljivih današnjim generacijama.

PERSONAE GRATAE-pozivnica

Izložbu „Personae gratae“ autorice Vesne Zednik organiziraju Gradski muzej Križevci i Ogranak Matice hrvatske Križevci.

O autorici:
Vesna Zednik rođena je 1972. u Zagrebu. Diplomirala je filozofiju i starogrčki jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao urednica u Matici hrvatskoj.
U fotografskom okruženju od najranijeg djetinjstva razvija sklonost prema fotografiji. Školovana u duhu zagrebačke škole fotografije u svojim je radovima usmjerena na detalje koji u fotografiju unose osobni odnos prema fotografiranim objektima.
Fotografijama tematizira ljudsko tijelo, studirajući prije svega lice, ruke i pokret. Pomno priprema svako snimanje nastojeći oko fotografskih rješenja koja postižu visok estetski nivo.
Fotografije objavljuje u knjigama i časopisima. Izlaže na međunarodnim izložbama (Trst, Atena, Minsk i dr).
Njezina prva samostalna izložba, „Šumovi“, 2018. (Galerija Europskog doma Zagreb; Galerija Gradskoga kulturnog središta Metković) izborom prof. Zlatka Vidačkovića s Veleučilišta VERN u kolegiju Croatian contemporary culture (za studente programa ERASMUS) predstavila je 2018. suvremenu hrvatsku fotografiju. Duga joj je samostalna izložba, Personae gratae, 2018. (Muzej Mimara u Zagrebu, Galerija Kortil u Rijeci).
Dobitnica je nagrade Grand Prix Fernando Soprano na 6. salonu crno-bijele fotografije „100+1“ pod pokroviteljstvom Hrvatskoga foto saveza (2018) i Nagrade Portret 2019. Hrvatskoga fotografskog centra za najbolji fotografski portret koji je snimio autor iz Hrvatske. Članica je Fotokluba Zagreb.