Izložba: Danko Friščić „3. otok dr. Moreaua 2: Novi utjecaj gama-zraka na psihu“

U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci, Nemčićev trg 6/1, u ponedjeljak, 28. X. u 19:00 sati otvara se samostalna izložba akademskog slikara Danka Friščića pod nazivom: „3. otok dr. Moreaua 2: Novi utjecaj gama-zraka na psihu“.

Ova neobična multimedijalna izložba koja se nadovezuje na prethodne Friščićeve projekte, predstaviti će recentne radove kojima umjetnik propituje neraskidiv odnos između zbilje i sna. Ekspresivnim potezima kista slika koloristički bogata ulja velikih formata, koketirajući s post-pop-artom, ekspresionizmom, simbolizmom ili crta vanzemaljske, fantastične, gotovo pa apstraktne krajolike, stvarajući slike koje će se dugo zadržati u gledateljevom umu. Friščić svoj rad temelji na premisi kako slikar cijeli život slika jednu sliku – stalno je revitalizirajući, nanoseći na isto platno nove nanose boje ili vršeći neku drugu intervenciju na originalnom djelu. On to čini i kroz druge medije: ciklički replicira/reproducira jedan trenutak, djelić vremena koji je nastao negdje u prošlosti, redundantno ga ponavlja do sadašnjosti i transfigurirajući implicira u budućnost.
Inspiraciju za svoje kreacije nalazi u snovima, ali i u realnom, ponekad zamišljenom socijalnom kontekstu, u svijetu koji ga okružuje, oblikuje, transformira mu svijest. Gradi ambijente, stvarajući kolaž od segmenata čije se izvorište nalazi u stvarnom ili u imaginarnom, u pop kulturi, SF-u, horroru, kriminalističkom filmu ili literaturi.
Stoga vas pozivamo da posjetite umjetnikov svijet – Friščićev prostor kreativnosti koji ne robuje konvencijama – suvremeni otok dr. Moreaua koji će od 28. listopada do 15. studenog 2019. zaposjesti prostor Likovne galerije u Križevcima.

Kustosica izložbe je Elizabeta Wagner.

Izložba je sufinancirana od strane Ministarstva kulture RH, Koprivničko – križevačke županije i Grada Križevaca.