Pop up izložba: Tomislav Sukalić “Okom oko otoka”

15. 07. 2020. od 10 do 13 sati

POP UP IZLOŽBA: TOMISLAV SUKALIĆ “OKOM OKO OTOKA”

Atrij Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci

Tomislav Sukalić predstaviti će se fotografijama koje su nastale iz strasti prema prirodi i ljepotama prirode.

OKOM OKO OTOKA

Za mene su, bez dvojbe, hrvatski otoci pravi dragulji prirode umiveni još uvijek čistim i prekrasno bistrim morem. Neki začuđujuće zeleni i mirisni, neki pusti i kameni, burom ogoljeni, a svaki drugačiji i na svoj način poseban. Istina, danas se na većini živi od turizma i za turizam, a i mi spadamo u kategoriju „furešta“ koji nakratko žele za sebe dio te ljepote. No, ima nas koji nismo od ljetne gužve, koji volimo tihi kutak i prazan žal i spremni smo protegnuti noge po grbavoj stazi. Obući gojzericu usred ljeta i stisnuti pedalu da bi pronašli skrivenu valu ili bili nagrađeni pogledom s vrha. A ti otočni pogledi, u kojima se stapaju dva plavetnila uz zvučnu kulisu šuma vjetra i mora, opuštaju i pružaju zadovoljstvo koje ostaje dugo. Za neke je trebalo proliti koju kap znoja, za neke izdržati jugo i kišu u lice, a za neke čak stati licem u lice s magarcem. Vitki zvonik, impozantni svjetionik, kvrgava tisućljetna maslina, osunčani žal, skrivena spilja, elegantna falkuša, čipka od suhozida, kamene kuće i selo u kojem vrijeme kao da je stalo, sve to ocrtava se na zamišljenom i pomalo zabrinutom licu starca na rivi. Njegov otok se mijenja, njemu pred očima. A moje oko se nakon lutanja otokom voli u suton smiriti, u tišini uz čašu dobrog vina.
Kažu da se otoke obilazi, na njih se pristaje, ali se ne ostaje. No, vratiti ćemo se sigurno, a jednom možda i ostanemo, ‘ko zna?
Fotografije pred Vama nastale su amaterskim fotoaparatima kroz 10tak godina, na 10tak otoka, kroz četiri godišnja doba. Pokušavaju dočarati ljepotu prirode, arhitekture i meni smirujućeg otočnog sklada.

Tomislav

Tomislav Sukalić rođen je u Zagrebu 16. rujna 1968. Od najranije mladosti živi u Križevcima, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Po završetku studija na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zapošljava se u Hrvatskom veterinarskom institutu – Veterinarskom zavodu Križevci, gdje radi do danas. Fotografija ga privlači od studentskih dana. Omiljena mu je pejzažna fotografija te kadrovi harmonije arhitekture i okoliša. Fotografije nastaju u šetnjama, na izletima i putovanjima, često na planinarskim pohodima i vožnji brdskim biciklom. Objavljuje ih u grupama na društvenim mrežama, a svojim radovima sudjelovao je 2019. godine na izložbi i dobrotvornoj aukciji fotografija „Otvoreno srce“ u Likovnoj galeriji u Križevcima.

 

 

Zahvaljujemo Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Gradu Križevcima i Koprivničko – križevačkoj županiji koji su financirali realizaciju programa. Zahvaljujemo svim ustanovama i pojedincima koji su pomogli u ostvarenju projekta Križevačko likovno ljeto.

 

Na ulazu u Atrij i Likovnu galeriju nalazi se dezinfekcijsko sredstvo za posjetitelje, koji su obavezni dezinficirati ruke pri ulasku u Galeriju. Posjetitelji su dužni održavati razmak od 2 metra.
Ostale površine za koje se uoči da ih posjetitelji često dodiruju, redovito će se dezinficirati.