Vremeplov: 20. 08. 1906. umro Ivan Lepušić

20. 08. 1906. UMRO IVAN LEPUŠIĆ

Rođen je u Zagrebu 10. ožujka 1855. U rodnom je gradu pohađao pučku školu, gimnaziju i kraljevsku učiteljsku školu. Po završetku školovanja pješice obilazi Dalmaciju, zapadnu Hercegovinu i dio Bosne, te upoznaju običaje i način života tamošnjeg stanovništva.
Krajem 1874. imenovan je učiteljem u Apatovcu, no uskoro biva preseljen u Virje, Badljevinu i Glagovnicu. Iako vrlo mlad Lepušić je brzo stekao ugled među učiteljskom populacijom, te ga Austro-Ugarske vlasti 1881. pozivaju da preseli u Bosnu, što je Lepušić i prihvatio. Prvo je službovao u Brčkom, zatim u Banjoj Luci te u Sarajevu, da bi 1889. preselio u Travnik gdje je postao upraviteljem škole. Nažalost u Travniku ga je snašla velika obiteljska tragedija u kojoj je izgubio djecu, pa je duševno obolio. Stoga se odlučio vratiti u Hrvatsku, u Apatovec, gdje je kao učitelj radio do kraja života.
Djela „Slike iz Bosne“ i „Bosanke“ izdala mu je Matica Hrvatska, a „Vračaru Klaru“ i „Zločin i pravda“ Društvo sv. Jeronima. Križevačka Tiskara Gustava Neuberga izdaje mu djela „Bošnjakuše“, „Odbrane Basne“, „Kralj i kraljević“, „Dragoljub“ i „Cvjetnik“. Napisao je veliki ep „Propast bosanskog kraljevstva“, a nedovršeno je ostalo djelo „Smrt vojvode kneza Pavla Radinovića god. 1415.“
Napomena: neki izvori kao datum smrti Ivana Lepušića navode 25. 08. 1906.

PREDMET:
Fotografija Ivana Lepušića snimljena u svjetlotiskarskom zavodu Mösinger u Zagrebu (GMK-5166)