Vremeplov: 15. 08. 1907. rođen je Predrag Grdenić

15.08. 1907. ROĐEN JE PREDRAG GRDENIĆ

 

Obitelj Grdenić u Križevce je doselila iz Turopolja. Predragov djed Dragutin Grdenić st. bio je gradonačelnik Križevaca 1892. – 1898., istaknuti član Stranke prava i zastupnik u Hrvatskom saboru. Po njemu je (pogrešno) nazvana i križevačka Ulica Drage Grdenića. Otac Predraga Grdenića Dragutin Grdenić ml. bio je profesor na Gimnaziji i ravnatelj Preparandije u Križevcima, a kasnije u Zagrebu direktor Ženske gimnazije i redoviti profesor na Visokoj pedagoškoj školi u Zagrebu. Predragov bratić, akademik Drago Grdenić, znameniti je hrvatski kemičar.

Predrag Grdenić rođen je u Križevcima, gimnaziju je pohađao u Krapini i Križevcima, a medicinu studirao u Zagrebu i Grazu. Od 1935. radi na poslovima civilne zaštite u Banskoj upravi, a 1940. osniva Muzej civilne zaštite kojem je ravnatelj i kustos. U vrijeme Drugoga svjetskog rata radio je kao nastavnik u Školi narodnog zdravlja, da bi nakon rata (1945. – 1954.) kao tajnik Muzeja za umjetnost i obrt radio na prikupljanju kulturno-povijesnih i umjetničkih spomenika. Bio je vršitelj dužnosti direktora (1953. -54.) Memorijalnog muzeja maršala Tita u Kumrovcu (danas Muzej Staro selo Kumrovec), da bi od 1954. sudjelovao u pripremama za osnivanje Tehničkog muzeja u Zagrebu, kojem je slijedeće godine postavljen za prvog direktora. Zajedno sa suradnicima 1966. pripremio je i prvi vodič kroz Tehnički muzej. Osim brojnih članaka muzeološke tematike pisao je stručne i popularne članke o medicini, civilnoj zaštiti te kulturnoj povijesti, napose Samobora i Križevaca. Umro je u Zagrebu 4. veljače 1975.

 

PREDMET:

Razglednica s motivom Križevaca početkom 20. st, u vrijeme kada je rođen Predrag Grdenić. (Gradski muzej Križevci, GMK-4549)

 

PRIPREMIO:

Ozren Blagec, viši kustos Gradskog muzeja Križevci