SUFFest događanje: Vlasta Delimar, Milan Božić i Saša Živković u Galeriji “K2”

SUFFest 2020.

Vlasta Delimar, Milan Božić i Saša Živković u Galeriji “K2”

Subota 10. 10. 2020. Galerija „K2“

19 sati / artist talk i projekcija / Vlasta Delimar 

„Užarska radionica Ivana Delimara“- dokumentarni film

Kao uvod u projekciju dokumentarnog filma „Užarska radionica Ivana Delimara“ koji prikazuje  proces zakapanja radionice oca Vlaste Delimar na imanju u Štaglincu pokraj Koprivnice, kultnom mjestu Vlastinog umjetničkog festivala. Vlasta Delimar će isto tako govoriti o ključnoj ulozi Tomislava Gotovca u tom jedinstvenom festivalu performansa. Što je i potvrdila ovim riječima : „Jedan od jako važnih radova TOM nastao u Štaglincu 2006. gdje Lauer spaljuje svoje ime nije samo drastičan raskid s nametnutim identitetom već je sam proces nastajanja ovog performansa filmski prostor u kojem je vrijeme bilo važno kao dio kontemplacije. I tu su se događale transformacije iz realnog vremena u filmsko. Priprema performansa trajala je tri dana. Svaki segment postavljao se s potpunom koncentracijom. Moje sudjelovanje u procesu nastajanja performansa TOM odnosno novog filma bilo je izuzetno uzbudljivo i časno(…)Odat počast drugom umjetniku nije uvijek jednostavno. No, odati počast Tomu Gotovcu sasvim je jednostavno i posebno je zadovoljstvo.“

19 i 30 sati  / performans / Saša Živković „ U prah i pepeo“

Performansom „ U prah i pepeo“ Saša Živković tematizira sve veću vidljivost u teoriji okrštene sintagme -posthumano društvo, društva čije je formiranje vidio Tom Gotovac i upozoravao na njega. Autor u performansu suprotstavlja dvije riječi koje su svaka zasebno napisane kao parole. Paleći jednu od parola autor želi razotkriti modus operandi medija koji su svojim senzacionalizmom dovele mnoge slobodarske inicijative u umjetnosti do puke ispraznosti.

20 sati / performans i otvorenje izložbe / Milan Božić „Biggest“

Izložba / projekt “The Biggest: Antonio Gotovac Lauer”

Milan Božić ovim riječima opisuje svoje prijateljstvo i motive koji su ga nagnali na realizaciju ovog umjetničkog projekta: “Susreo sam čovjeka – umjetnika- samostalca- osobenjaka, koji svoj život pretače u umjetnost i umjetnost pretače u život. To je TOM. Život i umjetnost za njega su istovjetni, nema razlike između života i arta ili ako to kaže TOM „sve je film“ i „čim u jutro otvorim oči vidim film. Ovaj veliki umjetnik za mene predstavlja orijentir, putokaz, svjetionik koji razgrče maglu svekolike gluposti, konformizma, pokazujući što je istinski art. Ovim projektom želim nanovo skrenuti pozornost na njega i njegov opus, jer treba stalno podsjećati na to što on i njegov art zapravo predstavljaju. Nakon smrti umjetnika i njegov rad može umrijeti ako se ne razmišlja i ne govori o njima.“  Nakon performans i otvorenja izložbe ona će ostati  otvorena do 17.10.2020. 

Naslovna fotografija: Delimar & Lauer 2005. Štaglinec