Izložba: „Prapovijesne metalurške kulture križevačkog područja“

Gradski muzej Križevci

Poziva Vas na izložbu

“PRAPOVIJESNE METALURŠKE KULTURE KRIŽEVAČKOG PODRUČJA”

13. listopada 2020. u 18.00 sati

Križevci, Likovna Galerija, Trg Antuna Nemčića 6/1

Izložba ostaje otvorena do 04. studenog 2020.

Izložbom „Prapovijesne metalurške kulture križevačkog područja“ Gradski muzej Križevci predstavlja bogatu građu s nalazišta koja pripadaju širokom vremenskom periodu koji obuhvaća razdoblje bakrenog, brončanog i željeznog doba.  

Oko 4500 godina prije Krista, nakon mlađega kamenog doba, počinje era kultura koje poznaju metalurgiju, isprva čistog bakra i arsenske bronce, kasnije kositrene bronce te na kraju i željeza.

Osim na pojavi samog metala, promjene u društvu mogu se pratiti i na mnoštvu keramičkih proizvoda. Nakon bakrenodobnih kultura, s rijetkim primjercima bakrenih proizvoda, kraju kojih dolazi do visokih dometa u izradi oružja, oruđa i nakita, slijede visoki dosezi brončanog doba te željezno doba s novim dostignućima. Na ovoj izložbi prikazani su dometi različitih kultura eneolitika, brončanog doba te starijeg i mlađeg željeznog doba, sve do rimskih osvajanja.

Osim predmeta iz fundusa arheološke zbirke Gradskog muzeja Križevci, za ovu priliku posuđena je i građa iz Arheološkog muzeja u Zagrebu te Muzeja grada Koprivnice.

Autorica izložbe 

Lana Okroša Rožić

Suradnici na izložbi

Zorko Marković (umirovljeni viši znanstveni suradnik)

Jacqueline Balen (Arheološki muzej u Zagrebu)

Ivan Drnić (Arheološki muzej u Zagrebu)

Tomislav Bilić (Arheološki muzej u Zagrebu)

Ivan Valent (Muzej grada Koprivnice)

Katarina Botić (Institut za arheologiju)

Snježana Vrdoljak (Institut za arheologiju)

Andreja Kudelić (Institut za arheologiju)

Restauracija građe iz Vojakovca

Slađana Latinović (Arheološki muzej u Zagrebu)

Dizajn

Rašić + Vrabec

Izložba ostaje otvorena do 4. studenog 2020. u Likovnoj galerija Gradskog muzeja Križevci, Trg Antuna Nemčića 6/I, od ponedjeljka do petka 10 – 13 i 17 – 19 sati, subota 10 – 12 sati

Stručno vodstvo kroz izložbu održavat će autorica Lana Okroša Rožić tijekom trajanja izložbe utorkom i četvrtkom od 10.00 do 12.00 te od 17.00 do 19.00 sati.

Izložba je sufinancirana od strane
Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije.

 

 

Na ulazu u Likovnu galeriju nalazi se dezinfekcijsko sredstvo za posjetitelje, koji su obavezni dezinficirati ruke pri ulasku. U svim zatvorenim prostorima Muzeja i Galerije posjetitelji su dužni nositi zaštitnu masku i održavati razmak od 2 metra. Ostale površine za koje se uoči da ih posjetitelji često dodiruju, redovito će se dezinficirati.