U Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu otvorena izložba „Hrvatska svijetu“

U petak 12. veljače 2021. u Meštrovićevom paviljonu otvorena je izložba koja predstavlja mnoge hrvatske velikane koji su svojim dostignućima ostavili trag u svijetu. Multimedijska izložba „Hrvatska svijetu“ interdisciplinarni je projekt u koji stručno obrađuje i kontekstualizira izume, otkrića i umjetnička ostvarenja sveukupno 38 hrvatskih velikana koji su svojim zaslugama utjecali na razvoj cjelokupne svjetske povijesti. Samo neki od velikana koje će posjetitelji imati priliku upoznati kroz izložbu su Ruđer Bošković, Andrija Štampar, Nikola Tesla, Marko Polo, Slavoljub Eduard Penkala, Lavoslav Ružička, Ivan Meštrović, Ivana Brlić Mažuranić, Milka Trnina, Zinka Kunc Milanov, Dora Maar, Bendikt Kotruljević, Marko Marulić, Nikola Šubić Zrinski, Faust Vrančić, Andrija Mohorovičić i mnogi drugi. Među njima je i križevački izumitelj Marcel Kiepach, koji je između ostaloga, predstavljen s četiri eksponata iz Gradskog muzeja Križevci.

Izložba se ističe inovativnim pristupom brendiranju hrvatskih velikana koji su okarakterizirani kroz svoja dostignuća i predstavljeni u vrlo širokom suvremenom društvenom kontekstu kako bi bili prepoznatljivi i inozemnim posjetiteljima izložbe. Birani su oni velikani koji su rođeni na hrvatskim povijesnim teritorijima ili oni koji su na tim područjima živjeli i djelovali. Školovanje i profesionalno djelovanje velikana diljem Europe omogućilo je nužnu razmjenu znanja bez koje bi malo koji izum bio moguć. Osim što će posjetitelji dobiti na uvid razvoj znanstvene misli od razdoblja humanizma do kraja 20. stoljeća uvjerit će se i u suvremenu primjenu povijesnih dostignuća naših velikana. Poveznica izumiteljske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti jedna je od najznačajnijih karakteristika ove izložbe. Unatoč brojnim nastojanjima da se na najrazličitije načine i u najrazličitijim medijima istaknu zasluge Hrvata koji su zadužili svijet, do sada niti jedan projekt nije obuhvatio toliko široko polje djelovanja različitih velikana niti ih je predstavio na istovremeno nekonvencionalan, ali stručan način koji u korištenju danas pristupačne digitalne tehnologije neće negirati motoriziranu tehnologiju koja joj je prethodila. Interaktivnost projekta vidljiva je i kroz uključivanje umjetnika ALU Zagreb u dizajniranje postava i u izradu njegove scenografije dok se njegova vrijednost očituje i kroz brojne međuinstitucionalne suradnje za posudbu eksponata iz muzeja i galerija diljem Hrvatske.

Izložbu realiziraju medijska kuća Večernji list u partnerstvu s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, Akademijom likovnih umjetnosti Zagreb i medijskom agencijom Real grupa. Postavom će se predstaviti inspirativna i pozitivna priča o kreativnosti koje je bila i treba ostati najvažniji hrvatski izvozni proizvod. Svaki posjetitelj s izložbe će zasigurno otići obogaćen za jednu novu dimenziju znanja i inspiracije zahvaljujući hrvatskim velikanima koji su svojim idejama mijenjali svijet i dokazali da je sve moguće.

Izložbu možete razgledati od 12. veljače do 15. svibnja 2021. u Meštrovićevom paviljonu, Trg žrtava fašizma 16 u Zagrebu, svakim danom od 9 do 21 sati. Izložba je organizirana u skladu sa svim epidemiološkim standardima za zaštitu od koronavirusa te su prostori dodatno zaštićeni i posebnom SmartCoat nanotehnologijom koja djeluje protiv virusa i bakterija do 99,99%.

Sve informacije o izložbi i kupnji ulaznica pročitajte na stranici https://www.hrvatskasvijetu.hr/.