Vremeplov: 15. 10. 1909. rođena je Mira Ovčačik Kovačević

U drugoj polovini 19. st. na područje općine Sv. Ivan Žabno stižu brojni doseljenici iz Moravske. Jedan od tih Moravljana bio je i Franjo Ovčačik, djed Mire Ovčačik Kovačević koja je rođena Križevcima, gdje joj je otac Rudolf radio u Munjari i na Višem gospodarskom učilištu. Kada je imala pet godina obitelj seli u Božjakovinu, pa je Mira pučku školu završila u Brckovljanima. Nakon toga pohađa Žensku stručnu učiteljsku školu u Zagrebu, a nakon mature dobiva državnu stipendiju za studij na Prvoj državnoj tekstilnoj industrijskoj školi u Brnu. Vrativši se u Zagreb 1932. dobiva posao na Državnoj obrtnoj školi kao pedagog i likovno-tekstilni tehnolog gdje je aktivno radila na kreiranju i izvođenju tekstilnih obrazovnih programa. Također provodi i brojna terenska istraživanja pri čemu posjećuje Liku, Slavoniju, Srijem i Bosnu. Kako bi prikupila nove spoznaje o izradi, očuvanju i restauraciji tekstila 1937. godine boravi u Parizu, a slijedeće godine odlazi na studijsko putovanje u Italiju. Zbog toga se Mira Ovčačik Kovačević smatra začetnicom tekstilne restauracije u Hrvatskoj. Uz restauraciju Mira Ovčačik Kovačević bavi se i primijenjenom umjetnošću te postaje priznata likovna umjetnica.

Nakon Drugoga svjetskog rata (1948. – 1952.) radi u Jugoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti (danas HAZU), kao restauratorica za tekstil, nakon čega se vraća na Školu za primijenjenu umjetnost gdje preuzima mjesto voditelja tekstilnog odjela, sve do umirovljenja 1964. U to vrijeme vodila je tim koji je između 1961. i 1963. tkao jedinu hrvatsku tapiseriju s povijesnom motivom „Zlatna bula“, izrađenu prema predlošku Ljube Babića.

I nakon umirovljenja, zbog svog iznimnog restauratorskog iskustva, ostaje vrlo aktivna te radi da brojnim projektima resturacije tekstila, poput suradnje s Muzejom za umjetnost i  obrt, ili restauracije misnog ruha Riznice zagrebačke katedrale za potrebe izložbe „Umjetnost na tlu Jugoslavije“ održane u Parizu 1971.

I u poznim godinama održavala je kontakte s gradom u kojem je provela najranije djetinjstvo, pa je tako 1996. Gradskom muzeju Križevci donirala svoju veliku zbirku uzoraka kulturno-povijesnog i tradicijskog tkanja iz Hrvatske, ali brojnih zemalja bivše Jugoslavije. Tim povodom 2007. Gradski muzej Križevci organizirao je veliku izložbu njene donacije.

Mira Ovčačik Kovačević preminula je 13. siječnja 2010. godine, u sto i prvoj godini života, u Zagrebu, a pokopana je na groblju u Svetom Ivanu Žabno.

 

PREDMET:

Uzorci veziva na muškim košuljama iz donacije Mire Ovčačik-Kovačević (Gradski muzej Križevci GMK-4386)

 

PRIPREMIO:

Ozren Blagec, viši kustos Gradskog muzeja Križevci