Međunarodni dan muzeja: Muzeji, održivost i dobrobit (Museums, Sustainability and Wellbeing)

Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, inicirao je 1977. Međunarodni savjet za muzeje (ICOM). Ova se manifestacija od 1980. godine održava i u Hrvatskoj. Njen glavni organizator i promotor od 1980. godine je Muzejski dokumentacijski centar u Zagrebu. Cilj ove manifestacije je popularizacija muzeja u javnosti, proširivanje interesa za baštinu te podizanje svijesti o ulozi muzeja u društvu.

Gradski muzej Križevci uključuje se u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Među glavne aktivnosti spada cjelodnevna otvorenost stalnog muzejskog postava i mogućnost njegovog besplatnog razgleda.

Na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja ulaz je besplatan u stalni postav Muzeja od 10 do 18 sati i aktualnu izložbu u Likovnoj galeriji od 10 do 13 i od 18 do 20 sati.
Na programu je:
Radionica Mali arheolozi
u suradnji s Dječjim vrtićem Križevci (Sovice)
10:00 Gradski muzej Križevci, Tome Sermagea 2
voditeljice: Tea Hatadi, prof. i mr. sc. Lana Okroša Rožić
Radionica Mali arheolozi namijenjena je vrtićkoj skupini predškolskog uzrasta koja će na Međunarodni dan muzeja posjetiti muzej te uz vodstvo kustosa  obići sve muzejske zbirke s posebnim naglaskom na arheološku zbirku, gdje će ih kustosica detaljnije upoznati sa životom ljudi kroz različita arheološka razdoblja. Svako dijete izabrat će potom predmet iz arheološke zbirke i naslikati ga u tehnici tempera na platnu postavljenom na muzejskoj ogradi. Ova vesela dječja aktivnost ispred muzeja, kao i oslikano platno izvješeno na ogradi, zasigurno će privući brojne stanovnike grada i okolice i potaknuti ih na posjet muzeju.
Samostalna retrospektivna izložba
Duško Šibl: „Odiseja“
10. – 24.5.2023.
18. 5. izložba je otvorena od 10 do 13 i od 18 do 20 sati
kustosica izložbe: Elizabeta Wagner

Prostor Likovne galerije ugošćuje pregled umjetničkog djelovanja akademskog slikara Duška Šibla; od ranih radova nastalih početkom 80-ih godina 20. stoljeća u Londonu, do dijela ciklusa „Opasno crvena“ nastalog u suradnji s umjetničkim fotografom Željkom Koprolčecom.

https://www.gradski-muzej-krizevci.hr/?p=4958