Vremeplov: 25. 05. 1756. rođen Ladislav Fodroczy

25.05. 1756. ROĐEN LADISLAV FODROCZY

Među najznačajnije plemićke obitelji križevačkog kraja svakako spada i obitelj Fodroczy (Fodroci, Fodrovečki). Prema tradiciji obitelj je u 13. stoljeću iz Erdelja doselila u okolicu Križevaca, no o tome ne postoje nikakvi pisani podaci, a čak ih i mađarski historigrafi smatraju hrvatskim plemstvom. Obiteljsko prezime potječe od njihovog imanja Fodrovec (područje današnjih naselja Fodrovec Riječki i Fodrovec Donji), a nakon što su sredinom 15. st. stekli posjed Borkovec kod Zlatara u Hrvatskom zagorju obitelj se najčešće naziva Fodroczy od Fodrovca i Borkovca.

O jednom članu ove obitelji, Aleksandru Fodroczyju, pisali smo krajem siječnja, a ovaj ćemo se puta pozabaviti Ladislavom Fodroczyjem, rođenim 25. svibnja 1756. u obiteljskoj kuriji u Erdovcu. Pučku školu i pavlinsku gimnaziju završio je u Križevcima, a u Zagrebu, na Kraljevskoj akademiji, studij prava i filozofije. Iako je bio cijenjeni pravni stručnjak, većinu je vremena provodio vodeći imanje u Borkovcu, a često je posjećivao i Križevce uz koje su ga vezale uspomene iz djetinjstva i rane mladosti. Upravo je svom voljenom gradu posvetio osežan rukopisn na 155 stranica pod nazivom „Epistola de antiquitate veterique potentia civitati Crisiensis etymo nominis Kris seu sancta Cruce” sastavljen 1829. U njemu u sedam poglavlja opisuje Križevce i njihovu prošlost, te raspravlja na koji bi način grad mogao povratiti staru slavu!

Kao veliki bibliofil sakupio je opsežnu knjižnicu, a napisao je i brojne filozofske, povijesne i političke rasprave, od koji je nažalost objavaljena samo jedna, i to kraća, u kojoj raspravlja o izboru županijskih činovnika (“Opinio de ferenda nova lege, qualiter personae magistratuales in comitatibus inclicti regni Hungariae eligenti essent”, Varaždin 1834.). Zanimljivo je da se bavio i meteorologijom te je bilježio svoja opažanja na imanju u Borkovcu.

U prvom braku s Klarom rođ. Kiraly (umrla 1798.) imao je kćer Anu Barbaru te sinove Franju, Sigismunda (Žigmund), Jurja te blizance Mirka (Emerik) i Martina-Ladislava koji je najvjerojatnije umro u djetinjstvu. S drugom suprugom Marijom rođ. Mack imao je sina Hanibala i kćeri Matildu Mariju i Amaliju.

Ladislav Fodroczy umro je 16. srpnja 1834. na svom imanju u Borkovcu.

 

PREDMET:

Fotografija kurije obitelji Fodroczy u Bogačevu Orehovačkom. Kurija je porušena između Prvoga i Drugoga svjetskog rata. (Fototeka Gradskog muzeja Križevci)

 

PRIPREMIO:

Ozren Blagec, viši kustos Gradskog muzeja Križevci