Vremeplov: 10. 09. 1971. – Josip Broz Tito u Križevcima

10. rujna 1971. – JOSIP BROZ TITO U KRIŽEVCIMA

Zgradu nekadašnjeg pavlinskog hospicija, a danas prostor stalnog postava Gradskog muzeja Križevci, mnogi Križevčani poznaju kao kuću Karas. Naime između dva svjetska rata, upravo na mjestu gdje se danas nalazi postav arheološke muzejske zbirke, radila je gostionica koju je vodila obitelj Karas. Prema jednoj križevačkoj urbanoj legendi, upravo u tu gostionicu u prvoj polovini dvadesetih godina prošlog stoljeća dolazio je mladi partijski aktivist Josip Broz, dok je živio i radio u nedalekom Velikom Trojstvu, kako bi pronašao suradnike među Križevčanima. Naravno, to je samo legenda bez nekog velikog uporišta među (živim) svjedocima.

Nakon Drugoga svjetskog rata Josip Broz – Tito nije prečesto dolazio u križevački kraj, točnije samo jednom, no taj njegov posjet našem gradu ostao je u sjećanju brojnih Križevčana! Naime u petak 10. rujna 1971., na proputovanju iz Zagreba u Koprivnicu, Tito se nakratko zaustavio u Križevcima, gdje mu je priređen veličanstveni doček! Maršala Tita i drugaricu Jovanku ispred robne kuće (danas KTC), na ondašnjem Trgu kalničkih partizana, dočekao je predsjednik Skupštine općine Križevci Vaso Ostojić. U fototeci Gradskog muzeja Križevci nalazi se fotogalerija koja zorno opisuje kako su Križevčani dočekali Predsjednika Jugoslavije. Osim razdraganog mnoštva na fotografijama se može vidjeti nekoliko godina ranije izgrađeni neboder, nova robna kuća te današnji hotel „Kalnik“ u izgradnji.

Tom prilikom izdan je i posebni broj novina tiskan u 10.000 primjeraka koji opisuje Titov kratki boravak u Križevcima. U uvodu opisa Titovog posjeta Križevcima piše: „… Mnogi građani, omladina, pripadnici JNA i prvoborci izašli su već u ranim jutarnjim satima s jednom jedinom željom u srcu: da u svojoj sredini vide i pozdrave druga Tita. … Dugi redovi razdraganih mještana, sa osmijesima sreće na licu i suzama radosnicama, zastave na skoro svakoj kući, cvijeće po kolniku i na pločnicima pratile su Tita duž puta. … Više od 15.000 ljudi na ulicama u neprekidnom špaliru dočekalo je najdražeg gosta koji se zadržao kraće vrijeme u gradu koji je između dva rata bio čest cilj njegovih putovanja vezanih uz organiziranje radničkog i komunističkog pokreta. … Gledajući Tita, svatko je na njegovim plemenitim crtama lica mogao naći odraz svijesti o odgovornosti pred sobom i narodom, svijest o situaciji u kojoj svaki korak može dovesti u bespuća. … Dočekavši ga radosno, ponosno i sretno, sve smo to u jednom trenutku shvatili, i jedino je svatko u svom srcu znao koliko se može voljeti čovjek, koji je geografski možda i dalek, ali svakom od nas uvijek jednako blizak. Bio je to trenutak koji nikada nećemo zaboraviti.“

 

 

Pripremio: Ozren Blagec, viši kustos GMK

P.S. Ako ste se slučajno pronašli na nekoj od fotografija, nemojte brinuti, nećemo nikome reći 😉