Vremeplov: 19. 11. 1860. otvoreno je Gospodarsko-šumarsko učilište u Križevcima

Iako je ideja da se u Hrvatskoj osnuje gospodarsko učilište postojala već niz godina, uvijek je glavna prepreka njegovom pokretanju bila financijske prirode. Kada je konačno donesena odluka da se takvo učilište pokrene odabir je pao na Križevce, no tek završetkom tzv. Bachovog apsolutizma 1859. započinje aktivan rad na pokretanju Gospodarskog i šumarskog učilišta u Križevcima.

Nakon što su uređeni prostori za potrebe učilišta (danas Zakmardijeva ulica br. 10), angažirani potrebni učitelji te za ravnatelja imenovan Dragutin Lambl, 19. studenog 1860. u prisutnosti savjetnika Mojsija Baltića kao vladina povjerenika, svećanom službom božjom u prisutnosti mnogobrojnog obćinstva otvoreno je gospodarsko-šumarsko učilište u Križevcima, koje je odmah počelo se radom i predavanjem na privatnom tečaju.

Početak je to najstarije poljoprivredne obrazovne ustanove u jugoistočnoj Europi, ustrojene na osnovu iskustava poljoprivredne škole Georgikon u Keszthely-ju (Mađarska) koju je još početkom 19. stoljeća osnovao grof Festetics.

NASLOVNA FOTOGRAFIJA: Razglednica Križevaca s početka 20-og stoljeća s motivom Gospodarsko-šumarskog učilišta. Na mjestu jezera danas se nalazi nogometni stadion. (GMK-5831)