26. FESTIVAL ORGULJE HEFERER

Večeras 19. 11. 2020. u 18 sati

u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci

 (Trg Antuna Nemčića 6)

održat će se koncert u sklopu

26. FESTIVALA ORGULJE HEFERER

nastupa sopranistica VALENTINA FIJAČKO
uz pratnju na povijesnim klavirima MARIO PENZAR.

Zbog epidemioloških mjera dozvoljeno je održavanje koncerta s malim brojem publike, ali  Vas pozivamo da izravan prijenos pratite putem Televizije Križevci na linku: https://www.facebook.com/TVKrizevci/

Sopranistica Valentina Fijačko Kobić (Varaždin, 1977.) ubraja se danas u vrh hrvatske pjevačke garniture. Diplomirala je i magistrirala pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (Lidija Horvat Dunjko) i usavršavala u Beču (Olivera Miljaković). Debitirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 2001. ulogom Laurette u operi Gianni Schicchi G. Puccinija. Od rujna 2003. do kraja 2006. bila je članica opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, a od siječnja 2007. članica je opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Već kao studentica osvaja brojne nagrade: prve nagrade na natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Dubrovniku 2001. i 2003.; Dekanova nagrada, Rektorova nagrada, Nagrada Marija Borčić i Nagrada Ivo Vuljević. Bogati niz nagrada nastavlja se i nakon diplome: Nagrada Zagrebačke filharmonije i PBZ American Expressa za najuspješnijeg mladog glazbenika Hrvatske u 2004. godini, Nagrade hrvatskog glumišta 2007., Nagrada Antun Marušić HNK Split za iznimne uspjehe u sezoni 2007./2008, Nagrada Milka Trnina i dr. U svojim matičnim opernim kućama (Osijek, Split), ali i drugdje (Zagreb, Rijeka, Varaždin, Sarajevo, Dubrovnik, Karlovac i dr.) ostvarila je izniman broj nastupa u opernim produkcijama, kao i u koncertnom repertoaru: Genovieffe u Suor Angelica i Mimi u La bohème G. Puccinija, Papagena i Pamina u Čarobnoj fruli, Zerlina i Donna Elvira u Don Giovanniju, Suzana u Figarovom piru, Fiordiligi u Cosi fan tutte, Bastienne u Bastien i Bastienne W. A. Mozarta, Ksenija u Borisu Godunovom M. P. Musorgskog, Dijete u Dijete i čarolije M. Ravela, Helena u Lijepa Helena J. Offenbacha, Adina u Ljubavnom napitku G. Donizzettija, Jelena u Nikoli Šubiću Zrinjskom I. Zajca, Đula u Ero s onoga svijeta J. Gotovca, Desdemona u Othellu G. Verdija, Isicratea u Pompeo Magno F. Cavallija, Margareta u Faustu Ch. Gounoda, Marica u Spli’skom akvarelu I. Tijardovića, Marženka u Prodanoj Nevjesti B. Smetane i dr. Osim u Hrvatskoj, s velikim je uspjehom nastupala na pozornicama u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Sloveniji, Mađarskoj, Belgiji, Švicarskoj i Rusiji. Od 2018. prvakinja je Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Istaknuti hrvatski orguljaš i čembalist Mario Penzar (Slavonski Brod, 1961.) diplomirao je orgulje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se na Visokoj glazbenoj školi u Beču kod A. Mitterhofera i na majstorskim tečajevima u Austriji, Belgiji, Danskoj i Hrvatskoj (J. Ferrad, Ch. Dubois, L. Rogg, K. D’Hooghe i dr.). Godine 1989. dobio je prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Flor Baron Peeters u Belgiji, a 1999. Nagradu Milka Trnina. Aktivno je sudjelovao na snimanju više od 20 CD-a različitih glazbenih stilskih odrednica kao orguljaš, čembalist, umjetnički voditelj projekta ili glazbeni producent. Nastupa solistički, uz simfonijske orkestre i komorne ansamble. Surađivao je s brojnim orkestrima i komornim sastavima te istaknutim vokalnim i instrumentalnim solistima diljem Europe (Moskovska državna filharmonija, Robert Schumann Philharmonie – Chemnitz, Zagrebačka filharmonija, Slovenska filharmonija…). Umjetnički je ravnatelj orguljskog dijela Dvigrad festivala, Međunarodnog festivala stare glazbe pod pokroviteljstvom Papinskog instituta za sakralnu glazbu iz Rima. Umjetnički je voditelj i stalni član Ansambla Responsorium koji je na Varaždinskim baroknim večerima 2019. godine dobio nagradu „Ivan Lukačić“ za muzikološki rad i izvodilački domet ansambla. Profesor je orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.